مقاله

طلای سیاه کابل؛ هر موتر 300 دالر!

اداره شهرداری کابل و آگاهان به این باورند که اگر زباله‌های شهر کابل درست مدیریت شود، می‌تواند یک منبع انرژی باشد و هر موتر آن نیز 300 دالر امریکایی ارزش داشته باشد.

عبدالجلیل سلطانی؛ سخنگو و رییس مطبوعات شهرداری کابل در گفتگو با روزنامه راه مدنیت گفت: زباله در کشورهای جهان به‌نام «طلا سیاه» معروف است و یکی از اصلی‌ترین منابع انرژی به حساب می‌روند، اما در شهر کابل زباله‌ها در گوشه و کنار سرک انبار شده است و اداره شهرداری توان مدیریت بیشتر از 40 درصد این زباله‌ها را ندارد.

آقای سلطانی گفت: جمعیت شهر کابل حدود شش میلیون است و اداره شهرداری 3 هزار کارمند برای تنظیف این شهر در اختیار دارد که برای هر 2000 هزار نفر یک کارمند وجود دارد و این درحالی است که معیاری جهانی برای هر 41 باشنده یک کارمند تنظیف اختصاص داده می‌شود.

او افزود: عدم تناسب بین جمعیت و نیروی انسانی اداره تنظیف شهرداری سبب شده که زباله‌ها در گوشه و کنار شهر جمع شود و مشکلات زیاد را برای محیط زیست و مردم خلق کند.

به گفته سلطانی: در شهر کابل روزانه بین 5 تا 6 متریک تن زباله تولید می‌شود که اداره تنظیف توان جمع‌آوری 40 درصد آن را دارد و 60 درصد دیگر آن به دلیل نبود نیروی انسانی کافی انبار می‌شود و در وقت معین جمع‌آوری نمی‌شود.

این مقام شهرداری بیان داشت که اداره تنظیف شهرداری کابل روزانه 1600 متر مکعب زباله از سطح شهر جمع‌آوری می‌کند.

کمبود امکانات و نیروی انسانی از عمده ترین مشکلات شهرداری

سخنگوی شهرداری می‌گوید: اداره تنظیف 3 هزار کارمند برای تنظیف شهر 6 میلیونی کابل در اختیار دارد که این تعداد کارمند کافی نیست و نمی‌تواند بیشتر از 40 درصد زباله‌ها را جمع‌آوری کنند و برای تمیز نگه داشتن کابل نیاز به 15 هزار کارمند است.

سلطانی گفت: شهرداری برای جمع‌آوری کامل زباله از سطح شهر با کمبود امکانات نیز مواجه است و امکانات دست داشته این اداره کافی نیست.

او افزود: شهرداری کابل در سال جاری 70 عراده موتر جمع‌آوری زباله را که قبلا تخریب شده بود دوباره ترمیم کرده است و استفاده از این وسایط تاثیر مثبت بالای جمع‌آوری زباله‌ها خواهد گذاشت.

شهروندان کابل همکاری نمی‌کنند

سخنگوی شهرداری با قبول کم‌کاری و مشکلات در زمینه جمع‌آوری زباله‌ها از سطح شهر کابل می‌گوید: مردم نیز در قبال شهری که زندگی می‌کنند مسوولیت دارند اما شهروندان کابل این مسوولیت را اجرا نمی‌کنند.

به گفتۀ سلطانی، اگر مردم زباله‌های خود را در مکان‌هایی که از سوی شهرداری مشخص شده جمع کنند، اداره تنظیف می‌تواند به سادگی این زباله‌ها را جمع‌آوری کند، اما مردم در اکثر مواقع این کار را نمی‌کند و زباله‌های خود را به هر جا که دل‌شان شد می‌ریزند.

سپردن جمع‌آوری زباله به سکتور خصوصی

رییس مطبوعات اداره شهرداری کابل می‌گوید: برنامه دیگری که برای حل مشکلات جمع‌آوری زباله از سطح شهر کابل از سوی شهرداری در نظر گرفته شده، سپردن مسوولیت جمع‌آوری زباله‌ها به سکتور خصوصی است.

او افزود: جمع‌آوری زباله‌ از 5 ناحیه مرکزی شهر کابل به زودی به سکتور خصوصی سپرده می‌شود که بعد از آن اداره شهرداری جایگاه نظارت‌کننده را در این نواحی خواهد داشت.

زباله‌های جمع‌آوری‌شده از سطح شهر کابل دورتر از شهر در منطقه گزک که حدودی 25 کیلومتر دور از شهر است انتقال داده شده و دفن می‌گردد، اما در سال جاری ادارۀ شهرداری چند محل را در نزدیکی شهر نیز درنظر گرفته است که زباله‌ها در آنجا دفن خواهد شد.

این درحالی است که آگاهان به این باورند اداره شهرداری توان مدیریت زباله‌های شهر کابل را ندارد و این اداره خواهان سپردن مسوولیت جمع‌آوری زباله به سکتور خصوصی نیز نیست.

داکتر احمد شفیق؛ آگاه صنعت پلاستیک در گفتگو با روزنامه راه مدنیت گفت: اگر زباله شهر کابل درست مدیریت شود هر موتر زباله 300 دالر امریکایی ارزش دارد.ه اگر زباله‌های شهر کابل و دیگر شهرهای کشور مدیریت شود سالانه میلیون‌ها دالر از جمع‌آوری آن سرمایه عاید دولت شود، اما حکومت وحدت ملی کدام برنامه جدی برای جمع‌آوری این زباله‌ها ندارد.

این تاجر ملی بیان داشت: اگر مسوولیت جمع‌آوری زباله‌ها به سکتور خصوصی سپرده شود، آنان با جمع‌آوری زباله‌ها زمینه اشتغال برای هزارها جوان بیکار کشور را فراهم می‌کنند.

او افزود: زباله‌های شهر کابل باعث آلودگی هوا و به وجود آمدن صدها مریضی می‌شود که باید حکومت برای مهار این مشکل برنامه‌های جدی روی دست گیرد.

زباله در سراسر جهان یکی از منابع اصلی تولید انرژی است، اما در شهرهای افغانستان این منبع مدیریت نمی‌شود و در نبود مدیریت این منبع انرژی، صدها مشکل محیط زیستی و صحی به بار می‌آید.

غضنفر عادلی/ راه مدنیت

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا