خبر

خلیل‌زاد: توانایی نظارت از افغانستان را داریم

راه مدنیت: زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ خاص امریکا برای صلح افغانستان می‌گوید که با خروج کامل نیروها، بر ظرفیت‌های نظارتی و قابلیت حملات نظامیان امریکایی تاثیر خواهد گذاشت، اما مطمین است که توانایی نظارت کافی از اوضاع و قابلیت پاسخ را خواهند داشت.

آقای خلیل‌زاد در مجلس استماعیۀ کمیتۀ امنیت ملی مجلس نمایندگان به قانون‌گذاران امریکایی گفت که بحث روی همکاری‌های بیشتر برای نظارت بر اوضاع افغانستان و در صورت لزوم حمله علیه تروریزم، با همسایگان افغانستان جریان دارد.

همچنین روز گذشته فرانک کنیت مکنزی، فرمانده ستاد مرکزی ارتش ایالات متحده نیز گفته بود که رایزنی واشنگتن به خاطر حق پرواز طیاره‌های جنگی بر فراز کشورهای همسایه افغانستان و استقرار نیروهای امریکایی در برخی از این کشورها ادامه دارد، اما این مذاکرات زمان‌گیر خواهد بود.

وی در پیوند به توانایی نیروهای امنیتی و دفاعی افغان گفت که با خروج نظامیان خارجی از افغانستان، زمان آن رسیده تا اردوی آن کشور به پای خود بایستد و نشان بدهند که به تنهایی توانایی جنگ را دارد.

آقای خلیل‌زاد در این جلسه بازهم تاکید کرد که گروه طالبان می‌توانند مسیر صلح را که از راه مذاکره امکان‌پذیر است، بپذیرند و راه خشونت را رها کرده و به‌عنوان یک جریان سیاسی، مطرح گردند و بخشی از آینده‌‌یی باشند که نزد جامعه جهانی از احترام برخوردار است.

او بیان کرد که اگر گروه طالبان در پی گرفتن قدرت از راه نظامی باشند، با انزوا، مخالفت‌های منطقه‌‌یی و جهانی و تعزیرات روبه‌رو خواهند شد.

با این حال، موضوع وضع تعزیرات بر گروه طالبان در این اواخر از سوی مقام‌های دولتی نیز چندین بار مطرح شده است. محمد اشرف غنی، رییس‌جمهوری به نشریه اشپیگل آلمان گفته بود که اگر تصامیم بر خلاف مسیر کشورهای اروپایی حرکت کرد، باید بر طالبان تعزیرات وضع کنند.

همچنین حمدالله محب، مشاور امنیت ملی کشور نیز در گفتگو با وزیر خارجهٔ چین خواستار وضع تعزیرات و استفاده از تمامی اهرم‌های نفوذی علیه طالبان شد.

از سویی هم، آقای خلیل‌زاد می‌افزاید که او برای ایجاد یک اجماع بین‌المللی برای توافق سیاسی در افغانستان تلاش می‌کند. و اخیرا با روسیه، چین، پاکستان و متحدان اروپایی دیدار و در این مورد گفتگو کرده است.

او تصریح کرد که کار روی برگزاری نشست استانبول نیز جریان دارد و از طالبان و دولت افغانستان خواست این فرصت را از دست ندهند.

نشست صلح استانبول قرار بود، در ۲۴ماه اپریل برگزار گردد، اما زمانی به تاخیر افتاد که گروه طالبان گفتند تا زمانی‌که نیروهای بین‌المللی به گونهٔ کامل از افغانستان خارج نشوند،‌ در هیچ نشستی اشتراک نخواهند کرد.

زلمی خلیل‌زاد همچنان روز سه‌شنبه (۲۷ثور) در جلسۀ استماعیه دیگر با قانون‌گذاران امریکایی احتمال شکست حکومت و اردوی افغانستان را به دست طالبان پس از خروج کامل سربازان خارجی از افغانستان رد کرد.

در عین حال، دیوید هلوی، سرپرست معاونیت وزارت دفاع در امور اندو-پسفیک در مجلس استماعیهٔ کمیتهٔ خدمات مسلح سنای امریکا گفت: «اگر طالبان می‌خواهند بر افغانستان حکومت کنند، باید از حمایت جامعه جهانی برخوردار باشند و این به جامعهٔ بین‌المللی فرصت می‌دهد تا نفوذی بر نحوۀ برخورد طالبان با مردم داشته باشند.»

آقای هلوی افزود که با خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، کشورش به تلاش‌های دپیلماتیک برای برقراری صلح در افغانستان ادامه می‌دهد.

بر اساس تصمیم جو بایدن، رییس‌جمهور ایالات متحده، روند خروج نظامیان امریکایی و ناتو از افغانستان به تاریخ اول ماه می میلادی آغاز شده و قرار است این روند تا ۱۱سپتامبر تکمیل شود.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا