تحلیل

ختم تروریزم مبنای خروج مسوولانه

مسالۀ خروج نیروهای امریکایی از افغانستان زمانی توجیه منطقی خواهد داشت که هیچ زمینه‌یی برای رشد و تقویت گروه‌های تروریستی وجود نداشته باشد
یکی از نکات توافق میان گروه طالبان و ایالات متحده امریکا مسالۀ خروج نیروهای امریکایی از افغانستان بوده است.
در همین راستا خبرگزاری رویترز گزارش داده که شمار نیروهای امریکایی در افغانستان تا ۱۵جنوری به دو هزار و ۵۰۰تن کاهش خواهد یافت.
مسالۀ کاهش نیروهای امریکایی در افغانستان بدون ارایۀ هیچ‌گونه طرحی از طرف وزارت دفاع امریکا مطرح شده است.
در واکنش به این خبر یک عضو کنگره ایالات متحده امریکا به خبرگزاری رویترز گفته که اگر خروج نیروها از افغانستان ادامه یابد، شرایط در این کشور، بد رقم خواهد خورد.
خروج نیروهای امریکایی از افغانستان یکی از مسایل پیچیده و مهم در تحول‌های اخیر کشوراست. گروه طالبان با طرح این مساله به دنبال آن است که با خروج نیروهای امریکایی از کشور آن را به عنوان نمادی بر پیروزی خود بر ابرقدرت دنیا به هواداران خود معرفی کند.
نیروهای ایتلاف بین‌المللی به رهبری ایالات متحده امریکا زمانی که در سال۲۰۰۱ وارد افغانستان شدند با ماموریت مبارزه علیه تروریزم اجماع بین‌المللی را همراه خود داشت.

به تلگرام راه مدنیت بپیوندید: https://t.me/madanyatdaily
در آن شرایط نگرانی عمدۀ جهانی افزایش حملات تروریستی بود. به همین سبب استراتیژی مبارزه علیه تروریزم به یک اصل قابل قبول در گفتمان بین‌المللی مورد پذیرش قرار گرفت.
این مساله از نگرانی بزرگی نشأت می‌گرفت که همانا بر هم خوردن امنیت کل نظام بین‌الملل بود. حمله‌های تروریستی یازده سپتمبر به برج‌های تجارت جهانی در ایالات متحده امریکا نشان داد که هیچ کشوری از گزند حملات هراس‌افگنانه در امان نیست و همین عامل باعث شد تا همه در مبارزه علیه تروریزم بسیج گردند.
از آن روز نزدیک دو دهه گذشته است و در صف اول این مبارزه دولت و مردم افغانستان بوده است و نیروهای امنیتی ما با توانمندی کامل در مقابل گروه‌های تروریستی ایستاده‌اند.
در شرایط کنونی اگر نگاهی به تحول‌های منطقه داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که خطر تروریزم نه تنها از بین نرفته است که حتی این خطر بیشتر از سال۲۰۰۱ احساس می‌شود.
به وجود آمدن گروه‌های جدید تروریستی مانند داعش، هیچ‌گونه تضمینی برای تکرار حوادث یازده سپتمبر در شرایط کنونی نمی‌باشد.
مسالۀ خروج نیروهای امریکایی از افغانستان زمانی توجیه منطقی خواهد داشت که هیچ زمینه‌یی برای رشد و تقویت گروه‌های تروریستی وجود نداشته باشد.
ارتباط گروه طالبان با گروه‌های تروریستی از جمله القاعده امروز در هاله‌یی از ابهام می‌باشد. تجربه نشان داده است که این گروه در سیاست عملی خود ارتباطات موثری با گروه‌های تندرو دارد.
هرچند در سفر اخیر وزیر دفاع امریکا به افغانستان تاکید بر حمایت از حکومت و مردم افغانستان شده، اما این حمایت با خروج بدون برنامۀ نیروهای امریکایی از افغانستان به‌معنای میدان دادن به گروه‌های تروریستی است.
بنابراین هرگونه برنامۀ خروج باید ناظر بر فعالیت گروه‌های تروریستی باشد. نیروهای ناتو و در راس آن امریکا برای امر مبارزه با تروریزم وارد افغانستان شدند و انتظار این است که این مسوولیت را به سرانجام برسانند. آن‌گاه خروج مساله‌یی منطقی و قابل پذیرش خواهد بود.
به همین دلیل رونالد نویمان؛ سفیر پیشین ایالات متحده در کابل هشدار داده بود که: «اگر ما سریع‌تر از برنامۀ عقب‌نشینی خارج شویم، هیچ انگیزه‌یی برای مذاکره با طالبان وجود ندارد.»

احمد فهیم محسنی

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا