خبر

سفیر ترکیه: بدون تامین صلح در افغانستان، ثبات در آسیای جنوبی ناممکن است

راه مدنیت: سفیر ترکیه در کابل در جشنوارۀ گرامی‌داشت از صدمین سالگرد روابط تاریخی افغانستان-ترکیه می‌گوید که بدون آمدن صلح در افغانستان، ثبات و استقرار کشورهای آسیای جنوبی ناممکن خواهد بود.

بنیاد معارف ترکیه پس از ظهر روز سه‌شنبه (۱۲حوت) جشنوارۀ گرامی‌داشت از صدمین سال‌گرد روابط دیپلماتیک افغانستان-ترکیه را برگزار کرد.

در این مراسم، اغوزخان ارطغرل سفیر ترکیه در کابل با اشاره به خشونت‌های جاری در افغانستان افزود که بدون تامین صلح در این کشور، آمدن ثبات و استقرار در کشورهای آسیای جنوبی ناممکن است.

سفیر ترکیه در کابل همچنان گفت: روند صلحی‌که سال گذشته در دوحه پایتخت قطر شکل گرفت، فرصت تاریخی را برای تامین صلح با عزت و ختم جنگ در افغانستان فراهم کرده و انتظار می‌رود که این روند به موفقیت منجر شود.

او خاطرنشان ساخت در شرایطی صدمین سال‌گرد روابط دیپلماتیک کابل-انقره جشن گرفته می‌شود که خاتمه یافتن خشونت‌ها و آمدن صلح که طبق توقعات مردم افغانستان باشد، دولت ترکیه از آن ابراز خرسندی می‌کند.

اغوزخان ارطغرل با بیان این‌که مردم افغانستان در قلب ملت ترکیه از جایگاه استثنایی برخوردار است، افزود که مردم این کشور (افغانستان) در جنگ استقلال ترکیه، همکاری همه‌جانبه کردند.

به گفتۀ سفیر ترکیه، بعد از ایجاد جمهوریت و توسعه در ترکیه، ترک‌ها به‌ویژه داکتران و معلمان در ایجاد ساختارهای دولت افغانستان کمک کرده است.

او همچنان، از تاسیس دانشگاه اناثیه افغان-ترک به‌نام «مولانا» در کابل خبر داد و گفت که این دانشگاه به‌زودی در شهر کابل تاسیس خواهد شد.

سفیر ترکیه بار دیگر تعهد کرد که دولت و مردم ترکیه در کنار مردم افغانستان قرار داشته و روند همکاری‌ها همچنان ادامه خواهد یافت. او ادامه داد که بیشترین برنامه‌های انکشافی دولت ترکیه در افغانستان اجرا می‌شود که در هیچ کشور دیگری به این پیمانه نیست.

آقای ارطغرل اضافه کرد که دولت ترکیه بیشترین درخواست بورسیه‌های تحصیلی را از افغانستان دریافت می‌کند و در چند سال اخیر، بیش از چهارهزار جوان افغان از رشته‌های مختلف فارغ‌التحصیل و به‌حیث پل جدید ارتباطی افغانستان-ترکیه مبدل شده‌اند.

در همین حال، شاکر وایووت؛ رییس بنیاد معارف ترکیه در افغانستان، طی سخنانی گفت که هم‌اکنون بیش از ۱۰۰معلم ترکی در جهت آموزش و پرورش دانش‌آموزان افغان مصروف فعالیت هستند.

او در خصوص جلب و جذب دانش‌آموزان افغان در مکاتب افغان-ترک، آمار داد که طی سال جاری حدود یک‌هزار دانش‌آموز افغان در این مکاتب جذب شده‌اند و آنانی‌که به مناسبت صدمین سال‌گرد روابط دو کشور، لوگوی معارف افغان-ترک را دریافت می‌کنند، ویژه خواهند بود.

به گفتۀ رییس بنیاد معارف افغان-ترک، این نهاد برای کسانی‌که از این مکاتب فارغ می‌شوند، زمینه فراگیری تحصیلات عالی در رشته‌های مختلف در ترکیه فراهم می‌شود.

شاکر وایووت با اشاره به امضای توافق‌نامه با وزارت معارف تاکید کرد که بر اساس امضای این توافق‌نامه، در سال آینده، مکاتب بیشتری در ولایت‌های افغانستان ایجاد خواهد شد و با این وجود، زمینه دسترسی آموزش و پرورش برای نسل جوان افغان فراهم خواهد شد.

از سویی هم، محمدصدیق بابری؛ رییس دانشگاه کابل نیز افزود که در بیست سال گذشته، مردم ترکیه میزبان هزاران جوان افغان بودند که مصروف فراگیری تحصیلات عالی بوده و فارغ شده‌اند.

بابری در بخشی از سخنانش گفت که ارزیابی‌هایی‌که قبل از کشورهای منطقه‌ انجام داده، در گام نخست ترکیه و در گام دوم هندوستان، بهترین شرایط تحصیلات عالی را برای نسل جوان افغانستان دارند.

به گفتۀ رییس دانشگاه، فراگیری رشته طب در ترکیه که ۴۵هزار دالر هزینه دارد، اما بر اساس همکاری‌های این دولت، هزینه فراگیری این رشته به دوهزار افغانی کاهش یافته است.

گفتنی است که جمهوری ترکیه در میان افغان‌ها به خاطر روابط دیرینه و مثبتی که در قبال افغانستان داشته از جایگاه خوبی برخوردار بوده و نقش قابل اعتمادی در معادلات و مناسبات کشور ما داشته است.

سید مهدی حسینی

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا