خبر

غنی: آب مفت به ایران نمی‌دهیم

رییس‌جمهور غنی امروز چهارشنبه(۴حمل) بند کمال‌خان را در ولایت نیمروز افتتاح کرد. رییس‌جمهور هنگام افتتاح این بند آبی، به مدیریت آب‌های کشور تاکید ورزید.
رییس‌جمهور گفت که حکومت افغانستان پس از این، معاهده آب هلمند را تطبیق می‌کند و بر اساس این معاهده، آب مفت به ایران نمی‌دهد اما مشروط به این‌که ایران در مقابل تیل بدهد.
آقای غنی به صراحت بیان کرد:«من می‌خواهم چند کلمه با همسایه ما جمهوری اسلامی ایران صحبت کنم. در گذشته هرچه بودیم، چه داشتیم و نداشتیم، گپ تاریخ است. اقتصاد ایران و افغانستان متمم یک‌دیگر است و مخالف یک‌دیگر نیست.»
او پیداوار ولایت نیمروز را فروشی دانسته و افزود که آب این ولایت را به کسی مفت نمی‌دهد و پیداوار این ولایت را با افتخار به ایران می‌فروشد.
رییس‌جمهوری با یادآوری از معاهده آب هلمند که در زمان نخست‌وزیری محمدشفیق بین ایران و افغانستان امضا شد، گفت که این معاهده، معاهده همه مردم افغانستان با ایران است.
غنی افزود که پس از این افغانستان کلید هلمند را در دست خود دارد و تعهد خود را با ایران اجرا می‌کند. او در ادامه سخنانش تاکید کرد که فرستادن آب اضافه‌تر از تعهد اما «گپ مذاکره» است.

تولید ۷۰هزار میگاوات برق از بادهای کشور

رییس‌جمهور غنی همچنان در بخشی از سخنرانی‌اش علاوه کرد که با دو شرکت بین‌المللی و ایران پیرامون مدیریت بادهای نیمروز و تولید برق از آفتاب کار خواهد کرد.
به گفته رییس‌جمهوری، مطالعات مقدماتی نشان می‌دهد که افغانستان ۷۰هزار میگاوات برق از باد تولید می‌کند.
آقای غنی بیان داشت: بادهایی که مردم نیمروز را آزار می‌دهد، به بزرگ‌ترین منبع انرژی تبدیل خواهد شد. او همچنان اضافه کرد که افغانستان در بخش تولید برق از باد، آفتاب و گسترش بنادر با ایران صحبت خواهد کرد.
با این همه، بند آبی کمال خان ولایت نیمروز در حالی افتتاح می‌شود که از یک‌سو شرایط بد اقتصادی بر مردم حاکم است و از سوی دیگر، مدیریت آب‌های کشور در چند سال اخیر به یک معضل ملی تبدیل شده بود. با این حال، افتتاح این بند با استقبال گرم شهروندان و آگاهان امور اقتصادی همراه شده است.

مدیریت آب، کلید بهبود وضعیت اقتصادی
شماری از آگاهان اقتصادی با استقبال از افتتاح بند کمال‌خان، مدیریت آب‌های کشور را کلید بهبود وضعیت اقتصادی کشور عنوان می‌کنند.
محمدعسی رضایی، آگاه امور اقتصادی در صحبت با روزنامه راه مدنیت در بارۀ تاثیر ساخت‌ بندهای آبی روی اقتصاد و اشتغال‌زایی گفت: «شاه کلید اقتصاد افغانستان، مدیریت آب‌های کشور است.»
او بیان کرد که اقتصاد افغانستان، اقتصاد زراعتی می‌باشد، بیش از ۷۰درصد مردم مصروف زراعت هستند، بنابراین افتتاح و ساخت بندهای آب‌گردان، باعث کاهش هزینه تولید محصولات زراعتی و افزایش درآمد خانواده خواهد شد.
آقای رضایی می‌گوید که کنترول آب‌های کشور و ساخت بندهای آبی، منجر به افزایش تولیدات داخلی و صادرات محصولات زراعتی خواهد شد که این موضوع روی اقتصاد مردم و سهم صادرات کشور تاثیر مثبت دارد.
او در بخشی از صحبت‌هایش تاکید کرد: «ساخت این بندها روی کاهش آلودگی محیط زیست نیز تاثیر دارد، بنابراین وقتی مصرف پول خانواده‌ها روی تداوی امراض آلودگی محیط‌ زیستی کاهش پیدا کنند، خانواده‌ها می‌توانند این مقدار پول را روی کیفیت، ارتقای سواد و آموزش‌شان مصرف کنند.»
همچنین وی اظهار داشت که ساخت بندهای آبی، باعث تولید انرژی برق خواهد شد، زمانی‌که کشور با عدم دسترسی به انرژی ثابت مواجه است، ساخت این بندها باعث رونق تولیدات داخلی خواهد شد.
طبق گفته‌های آقای رضایی، در حال حاضر ۹۰درصد انرژی کشور وارداتی است و این موضوع ضربۀ بزرگی را به تولیدات داخلی کشور زده است، اما افتتاح و ساخت‌های بندهای آبی وابستگی کشور را در قسمت انرژی وارداتی کاهش خواهد داد و روند سرمایه‌گذاری، تولیدات و تجارت رشد خواهد کرد.
این بند ظرفیت ذخیره‌ ۵۲میلیون مترمکعب آب را دارد و حدود ۱۷۴هزار هکتار زمین را نیز آب‌یاری خواهد کرد.
همچنین بند کمال خان، با هزینه ۱۱۱میلیون دالر امریکایی بیش از ۹مگاوات انرژی برق نیز تولید خواهد کرد.
قابل یادآوری است که به بهره‌برداری رسیدن بند کمال خان زمان زیاد و شرایط دشواری را طی کرده است و عوامل داخلی و خارجی بارها مانع افتتاح این پروژه شده‌اند. هرچند مردم نسبت به حکومت و فساد سرسام‌آوری که کشور را در ردیف‌های نخست آن قرار داده خیلی بی‌اعتماد شده‌اند اما با آن هم افتتاح چنین پروژه‌هایی مایه امیدواری حداقل برای آینده افغانستان است.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا