مقالات

کتاب‌خانه دهکده؛ پیش‌گام برای دانایی

شماری از جوانان ولایت غور در یک اقدام بی‌سابقه، کمپین جمع‌آوری کتاب برای تاسیس یک کتاب‌خانه در ولسوالی لعل‌وسرجنگل این ولایت را راه‌اندازی کرده‌اند.

این گروه فرهنگی نام کتاب‌خانه را «کتاب‌خانه دهکده» گذاشته‌اند. شعار این گروه، اهدای کتاب، اهدای دانایی است.

عباس عارفی؛ یک عضو این کمپین در گفتگو با روزنامه راه مدنیت می‌گوید در ده روزی که از آغاز کمپین می‌گذرد، بیش از 6500جلد کتاب از آدرس افراد و نهادهای مختلف جمع‌آوری شده است.

او استقبال مردم و چهره‌های فرهنگی را بیش از انتظار تعریف کرده می‌گوید که این مقدار کتاب تنها بر اساس راه‌اندازی یک کمپین فیسبوکی و فضای مجازی جمع‌آوری شده است. عارفی توقع دارد که بتواند در یک‌ماه آینده بیش از 10هزار جلد کتاب جمع کنند.

عارفی نبود کتاب‌خانه را در ولسوالی لعل‌وسرجنگل یکی از مشکلات جدی دانش‌آموزان، محصلان و جوانان فرهنگی آن ولسوالی تعریف می‌کند و آن را یکی از انگیزه‌های کمپین جمع‌آوری این کتاب‌ها می‌داند.

عارفی تصریح می‌کند:« ما کمپین جمع‌آوری کتاب را در دو مرحله در نظر گرفته‌ایم، مرحله اول اعلام فراخوان در فضای مجازی است، که در این مرحله موفق شده‌ایم و این کمپین هم‌چنان ادامه خواهد داشت. مرحله دوم دادن درخواست‌نامه‌های کتبی به نهادها و موسساتی است که برای حمایت از چنین فعالیت‌های فرهنگی برنامه دارند.»

استقبال وسیع از کمپین جمع‌آوری کتاب در فضای مجازی سبب شده که حالا این گروه روی برنامه‌های‌شان تجدید نظر کنند و یک کار جدی را در دستور برنامه‌های خود قرار دهند.

به قول وی، تا کنون بیشتر از 150هزار افغانی پول نقد نیز جمع‌آوری شده و علاقمندانی زیاد از خارج و داخل وعده‌های همکاری بیشتر را به کتاب‌خانه دهکده داده‌اند.

عارفی از چهره‌های سیاسی گلایه دارد که به این برنامه هیچ توجهی نکرده‌اند، اما به گفته وی در سطح فعالان فرهنگی فراخوان جمع‌آوری کتاب موفق‌ترین نوع فعالیت مدنی در نوع خود بوده است.

حیدر خیرخواه؛ یک عضو دیگر فراخوان جمع‌آوری کتاب و تاسیس کتاب‌خانه دهکده در ولسوالی لعل‌وسرجنگل می‌گوید که این ولسوالی به شدت به یک کتاب‌خانه نیاز دارد.

خیرخواه می‌افزاید: «ولسوالی لعل‌وسرجنگل هم اکنون بالاتر از 32هزار دانش‌آموز دارد، بنابراین نیاز جدی برای تاسیس یک کتاب‌خانه احساس می‌شود.»

او علاوه می‌دارد که تنها جمع‌آوری کتاب هدف برنامه نیست که مدیریت کتاب‌خانه، کتاب‌داری، ترویج مطالعه در میان دانش‌آموزان و مردم و جلب همکاری مردم در امور این مرکز فرهنگی نیز جزو این برنامه است.

شیرحسین مرادی؛ دانش‌آموز صنف یازدهم نیز که عضو این کمپین است می‌گوید: کمبود منابع علمی و مطالعه موجب این شده که او از لعل به کابل بیاید و در یک مکتب خصوصی ادامه تحصیل دهد.

به باور وی، فقدان کتاب‌خانه و مرکز مطالعه و معلومات از نیازهای اساسی مردم لعل‌وسرجنگل است.

لیسه رهنورد نور به این گروه کمپین، وعده داده که یک اتاق را در اختیار این کتاب‌خانه قرار دهد و از کتاب‌خانه نیز مراقبت جدی نماید.

در عین حال، در کنار ده‌ها تن از مهاجران افغان در کشورهای دور و نزدیک، یک دختر خانم وعدۀ هزینۀ خرید زمینی را برای تعمیر همیشگی یک کتاب‌خانه به این گروه داده، اما آنچه تا کنون به عنوان یک مشکل باقی مانده، نبود تعمیری مناسب برای کتاب‌خانه دهکده است.

این گروه می‌گوید وقتی بتوانند زمینی برای کتاب‌خانه دهکده پیدا کنند، احتمال زیاد وجود دارد که این خانم مهاجر به وعده‌اش عمل کند.

گروه کمپین جمع‌آوری کتاب باورمند است که بخش بزرگی از مشکلات کشور به‌شمول مشکلات ناامنی، از نخواندن کتاب و ناآگاهی سرچشمه می‌گیرد. آن‌ها بخشی از مشکلات را سیاسی می‌دانند، ولی بخش دیگر را به عدم آگاهی مردم و دوری مردم از کتاب ربط می‌دهند.

به گفتۀ این گروه، آنان بعد از این برنامه دارند که برای یک ولسوالی جنگ‌زده و دوردست دیگر کشور نیز کمپین جمع‌آوری کتاب، تاسیس کتاب‌خانه و خواندن کتاب را آغاز خواهند کرد.

امین بهراد/ راه مدنیت

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا