تحلیل

نگران به‌درازا کشیده‌شدن جنگ نباشیم

بعد از ارایه طرح صلح دولت افغانستان و افزایش فشارهای امریکا و سازمان ملل متحد بر طالبان برای مذاکره، حالا دبیرکل ناتو هم در گزارش سالانه‌اش از طالبان می‌خواهد که برای برقراری صلح، جنگ را کنار گذارند و راه گفتگو را با دولت در پیش گیرند. هشدار دبیرکل ناتو به‌طالبان را باید به‌فال نیک بگیریم و منتظر واکنش طالبان در این زمینه باشیم.

ینس ستولتنبرگ، دبیرکل ناتو، طرح صلح حکومت حکومت ملی را روشن‌ترین و بی‌سابقه‌ترین فراخوان به‌صلح می‌داند و می‌گوید که طالبان باید از این فرصت استفاده کنند. در همین حال، شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز از طالبان می‌خواهد که طرح صلح حکومت وحدت ملی را بپذیرند. این شورا می‌گوید که طالبان نمی‌توانند با جنگ به‌هدف‌های‌شان برسند.

حمایت دبیرکل ناتو از طرح دولت نشان از هماهنگی دولت و نیروهای خارجی در مبارزه با طالبان و برقراری صلح در افغانستان دارد. این موضوع پیامدهای خوبی می‌تواند برای آینده افغانستان داشته باشد. نیاز امروز افغانستان به‌صلح بیش از هرزمان دیگری احساس می‌شود. قابل یادآوری‌ست که جنگ فرسایشی در افغانستان مردم را به‌شدت خسته و رنجور کرده است. دولت باید سال‌ها پیش این موضوع (مبارزه با تروریستان) را برای نیروهای خارجی قابل درک می‌ساخت که متاسفانه این قابلیت در دولت قبلی وجود نداشت و خوش‌بختانه ظرفیت‌های دولت و رهبری جدید در این باره خوب است که توانسته امیدواری زیاد را در میان مردم به‌وجود بیاورد.

دبیرکل ناتو در گزارش سالانه این پیمان در مقر ناتو، به‌موضوع جنگ و صلح افغانستان نیز پرداخت و گفت: طرح صلح کابل روشن‌ترین فراخوان صلح است و طالبان باید از این فرصت بهره بهینه را بگیرند و حاضر به‌گفتگو شوند.

دبیرکل ناتو گفت: من رهبری شجاعانه رییس‌جمهورغنی را می‌ستایم. پیشنهاد او به‌طالبان روشن‌ترین دعوت به‌صلح است. بنابراین، من از طالبان می‌خواهم تا به‌میز گفتگوهای صلح حاضر شوند. وی افزود: اکنون برای پایان جنگ یک فرصت است، فرصتی‌که باید استفاده شود. این پیام روشن را به‌طالبان و شورشیان دیگر می‌فرستیم که هیچ راهی برای پیروزی آنان در میدان جنگ وجود ندارد و این دلیلی است که ما حضور نظامی‌مان را در افغانستان افزایش می‌دهیم. این بلندپایه‌ترین مقام ناتو همزمان با فراخوان صلح به‌ادامه فشار‌های نظامی نیز تاکید کرد.

به‌هر حال طولانی‌شدن جنگ در افغانستان برای نیروهای خارجی هم چالش‌برانگیز شده و آن‌ها را وادار کرده که از خود واکنش نشان دهند. صورت مساله بحران افغانستان این است که باید به‌این جنگ خاتمه داده شود اما راه‌های رسیدن به‌این هدف دوتا بیشتر نیست: یکی مذاکره و صلح و دیگری مبارزه و صلح که در هر دو صورت هم دولت امریکا و هم نیروهای ناتو افغانستان را همراهی خواهند کرد و این یعنی اقتدار دولت در مبارزه با نیروهای مخالف؛ زیرا این موضوع می‌تواند هم روحیه دولت‌مردان و هم توان دولت را افزایش دهد. با این وضعیت دیگر نباید نگران به‌درازا کشیده‌شدن جنگ در افغانستان باشیم.

ستولتنبرگ گفت: با کمک نیروهای افغان، ما فشار نظامی را برطالبان افزایش داده‌ایم تا اطمینان به‌دست آید که آنان به‌هدف راهبردی‌شان که همانا گرفتن مرکز یک ولایت بود، مانند سال ۲۰۱۴ م. نمی‌رسند.

این روشن‌ترین پیامی است که دبیرکل ناتو به‌نیروهای مخالف دولت افغانستان می‌فرستد. باید منتظر بود که واکنش نیروهای معارض به‌این پیام چه خواهد بود. در هر صورت باید خوش‌بین بود که در سال جدید به‌نفع مردم و دولت افغانستان اتفاق‌های خوبی پیش رو است. هشدار دبیرکل ناتو به‌نیروهای مخالف و همچنین وعده افزایش نیروهایش در صورت لزوم برای مبارزه با مخالفان مسلح در افغانستان از جمله خبرهای خوبی است که به ما می‌تواند روحیه دهد؛ زیرا حداقل مردم فکر می‌کنند که وضعیت از اینی‌که هست بدتر نمی‌شود. در واقع تلاش رهبری دولت افغانستان برای به‌میزمذاکره کشاندن طالبان در خور تقدیراست و باید توجه داشت که این تلاش‌ها بدون حمایت متحدان خارجی دولت به‌ثمر نمی‌رسند.

وزارت دفاع امریکا نیز در این میان پاکستان را یک‌بار دیگر به‌مبارزه جدی با هراس‌افگنی در منطقه فرا ‌خواند.

دنا وایت، سخنگوی وزارت دفاع امریکا گفت: وزیر دفاع امریکا همیشه گفته که کارهای زیادی است که پاکستان می‌تواند در نبرد با هراس‌افگنی انجام دهد. ما امیدواریم این کشور گام‌های بیشتری در پیکار با هراس‌افگنی در منطقه بردارد.

فراخوان مجدد وزارت دفاعِ امریکا به‌دولت پاکستان برای مبارزه با تروریستان نشان از افزایش فشار بر دولت پاکستان دارد. دولت پاکستان با‌آنکه نقش فعال در حمایت از نیروهای هراس‌افگن داشته است، هرگز این موضوع را نپذیرفته‌اند. باافزایش فشارهای بین‌المللی بر دولت پاکستان باید منتظر اقدام این دولت در پاسخ به‌این درخواست‌ها باشیم. نشانه‌ها حکایت از این دارد که دولت پاکستان راه دیگری جز مبارزه با این نیروها ندارد. تحریم‌های امریکا و سازمان ملل متحد بر پاکستان می‌تواند پای این دولت را به‌میدان مبارزه با نیروهای تروریست بکشاند و این فشار‌ها تا زمانی باید ادامه یابد که ما شاهد نابودی این نیروها در منطقه باشیم.

شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز در اعلامیه‌یی از طالبان خواسته است که به‌فراخوان صلح حکومت افغانستان پاسخ مثبت بدهند و به‌گفت‌وگوهای روبه‌رو حاضر شوند.

سید احسان طاهری، سخنگوی شورای عالی صلح گفت: پس از آن‌که رییس‌جمهور طرح صلح را با طالبان اعلام کرد، پیشرفت‌های خوبی به‌میان آمده است. ما در نخستین قدم‌ها هستیم و نمی‌خواهیم اعلام کنیم، اما امیدواریم که در سال جدید (۱۳۹۷ خورشیدی) آغازین روزهای مذاکرات صلح افغانستان را شاهد باشیم.

جریان‌های تاثیر‌گذار در بحران افغانستان به‌دودسته تقسیم می‌شوند: یکی نیروهای مخالف خارج از بدنه دولت و دیگری نیروهای مخالف در بدنه دولت (عملن در تشکیل دولت وحدت ملی حضور دارند) اما در عمل ساز مخالف با دولت را می‌زنند که باید توجه نیروهای خارجی در افغانستان به‌این نیروها نیز باشد و نگذارند دولت از داخل تضعیف شود. دولت در واقع عملن در دو جبهه ‌جنگ می‌کند و این توان و نیرو دولت را کاهش داده است. بنابراین وقت آن است که دولت امریکا به‌عنوان متحد اصلی افغانستان و هم‌چنین دبیرکل ناتو به‌این مساله با جدیت مقابله کنند.

عدم واکنش طالبان در برابر طرح صلح رییس‌جمهور غنی نشان از چند دستگی و اختلاف نظر در میان نیروهای آن‌ها دارد که می‌تواند برای دولت افغانستان پیام خوبی باشد؛ زیرا اختلاف نظر در میان نیروهای طالبان به‌تضعیف آن‌ها می‌انجامد. حمایت بین‌المللی از دولت افغانستان افزایش قابل ملاحظه یافته و در هر صورت امیدواریم شاهد پیروزی دولت و برقراری صلح در افغانستان باشیم. قابل یاد‌آوری است که نیروهای ناتو در کنار نیروهای امریکایی می‌توانند نقش به‌سزا در جنگ و صلح داشته باشد؛ زیرا حمایت متحدانه آن‌‌ها از دولت مرکزی افغانستان روند پروسه صلح را سرعت بیشتر می‌دهد.

نویسنده: محمدعلی عباسی افغان

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا