اسلایدشوتحلیل

چرا شبکۀ افغانستان دموکرات؟

دموکراسی پسنده‌ترین نوع نظام سیاسی است که در آن حقوق شهروندان به‌طور مساویانه، بدون در نظرداشت رنگ، زبان و قوم تامین می‌شود.

تاریخ بشر از نخستین تجربه مردم‌سالاری دولت‌شهرهای یونان باستان تا به امروز نشان داده است که هیچ‌ نظام دیگری نمی‌تواند طوری که رضایت اکثریت مردم را فراهم سازد جاگزینی برای دموکراسی باشد.

از همین رو تعدادی از مهم‌ترین کشورهای جهان از نخستین دهه قرن نوزدهم به این طرف، به سوی دموکراسی شتافته‌اند.

تاریخ معاصر افغانستان همواره شاهد درگیری‌ها و منازعات بی‌امان بر سر قدرت بوده است. این منازعه طولانی موجب شده که امروز نیازمندترین مردم دنیا باشیم و نظام حکومت‌داری ما با ساختارهای شکننده سیاسی، امنیتی و اقتصادی شدید مواجه باشد.

در چهار دهۀ اخیر که شاهد شدیدترین درگیری‌های داخلی بوده‌ایم نیز منازعات بر سر اقتدار سیاسی بوده است.

افغانستان کشور کثیرالقومیتی است که راهی جز ترویج و تحکیم دموکراسی ندارد. تنها با وجود نظام سیاسی مردم‌سالار، پاسخگو و متعهد به یک کشور مقتدر، یک‌پارچه و با حضور تمامی ساکنان این مرزوبوم قادر خواهیم بود، خود را از این منجلاب بدبختی بیرون بکشیم.

نهادینه‌سازی دموکراسی در افغانستان، بعد از مرحله نخستین آن یعنی «گذار» که در آن هنوز درگیر نهادسازی هستیم، همچنان نیازمند تغییر در «هنجارهای اجتماعی» است، تا بتواند شهروندان آگاه و نسل پابند به ارزش‌های دموکراتیک را به بار آورد. این کار بدون ارادۀ سیاسی در سطح حکومت و همچنان تلاش طبقه روشنفکر جامعه افغانستان ناممکن است.

از همین رو شبکه «افغانستان دموکرات» با همکاری جمعی از فرهنگیان، روزنامه‌نگاران و جوانان تحصیل‌کرده پا به میدان گذاشته تا داعیه‌دار راستین و  بی‌مدعای حمایت از تمامی روندهای دموکراتیک باشد.

«شبکه افغانستان دموکرات» با صراحت لهجه از نظام سیاسی دموکراتیک حمایت می‌کند و روندهای مردم‌سالار سیاسی را پاس می‌دارد. مردم افغانستان با تجارب چیزی در حدود یک قرن منازعه و درگیری‌های کمرشکن، اکنون به این مهم پی برده‌اند که ساختارهای سیاسی دموکراتیک و هرچند معیوب؛ به مراتب بهتر از رژیم‌های تمامیت‌خواه مدعی اقتدار است.

بنابراین اکنون بر مردم افغانستان است که برای تمثیل و تحکیم دموکراسی هزینه کنند تا دست‌کم بار دیگر شاهد جنگ بی‌معنا و ویرانگر قدرت در کشور خود نباشند.

شبکه افغانستان دموکرات با جمع کثیری از چهره‌های آگاه، تحصیل‌یافته و باورمند به منافع و مصالح علیای کشور، فارغ از دغدغه‌های قومی، زبانی، سمتی و مذهبی بر آن شده است که نظام سیاسی مردم‌سالار و روندهای دموکراتیک را قاطعانه حمایت کند و برای نیل به این هدف بزرگ از هیچ گونه تلاش اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دریغ نورزد.

رسیدن به یک نظام سیاسی دموکراتیک مبتنی بر حقوق شهروندی به‌معنای واقعی آن و پاسخگو به آحاد شهروندان کشور، جدی‌ترین و محوری‌ترین هدف شبکه افغانستان دموکرات است.

شبکه افغانستان دموکرات برای رسیدن به این هدف بزرگ برنامه‌های ذیل را تعقیب خواهد کرد:

– سهم‌گیری فعال و رضاکارانه در تمام روندهای انتخاباتی کشور. شبکه افغانستان دموکرات در این راه به شکل بی‌طرفانه تلاش خواهد کرد تا اهمیت مشارکت سیاسی را به مردم برساند و در حد وسع، شهروندان را متوجه مسوولیت‌های شهروندی‌شان نماید. در این مسیر از فعالیت‌های فرهنگی- رسانه‌یی و اجتماعی گرفته تا آموزش‌های لازم سیاسی روز، از هر طریق ممکن اهتمام خواهد ورزید.

– موقف‌گیری‌های مشخص، واضح و صریح برای حمایت از منافع ملی در روندهای دموکراتیک و انتخاباتی. مشارکت سیاسی به خودی خود راهگشا نیست. شبکه افغانستان دموکرات وظیفه خود می‌داند که علاوه بر تشویق و ترغیب شهروندان برای مشارکت سیاسی، به شکل غیرقومی، غیر مذهبی و غیر لسانی اشتراک کنند. تا زمانی که ما آرای خود را برای قوم، مذهب، منطقه و زبان خود می‌دهیم در واقع برای افغانستان رای نمی‌دهیم. بنابراین تشخیص چهره‌های ملی و تکت‌های موثر در سرنوشت ملی نیز از جمله برنامه‌های جدی شبکه افغانستان دموکرات است.

– اشتراک فعال در تمامی روندهای دمکراتیک. اعضای شبکه افغانستان دموکرات به‌عنوان شهروندان و شبکه افغانستان دموکرات به‌عنوان یک نهاد رسمی و قانونی حق خود می‌دانند در پروسه‌های دموکراتیک اشتراک فعال داشته باشند، در هر پروسۀ انتخاباتی نامزد داشته باشند و یا از نامزد واجد شرایط حمایت کنند.

– موضع‌گیری‌های فرهنگی و سیاسی. شبکه افغانستان دموکرات موضع‌گیری‌های خود را به‌شکل صریح و واضح در برابر هر رویداد سیاسی کشور خواهد داشت و برای بهبود وضعیت از هیچ تلاش مسالمت‌آمیز شهروندمحور دریغ نخواهد کرد.

– تلاش برای همسویی و رفع تبعیض‌های منفی در میان نسل جوان و تحصیل‌یافته کشور. جدی‌ترین مشکل ملت‌سازی در افغانستان موجودیت تبعیض‌های منفی به‌خصوص در سطح سیاست‌گذاری کشور بوده است. ما باالفعل نسل تبعیض استیم، اما با تبعیض جز ویرانی کار دیگری از پیش برده نمی‌شود. شبکه افغانستان دموکرات تلاش خواهد کرد تا همین گونه که متشکل از تمام اقوام و اقلیت‌های کشور است؛ این فکر را در میان تمام نسل جوان و مسوولان آینده کشور ترویج و تقویت نماید. این کار را هم از طریق فعالیت‌های مدنی و فرهنگی- رسانه‌یی پی خواهند گرفت و هم در رفتارهای سیاسی نشان خواهیم داد که بحث اصلی افغانستان است. تا زمانی که افغانستان به‌معنای واقعی کلمه وجود نداشته باشد، هیچ قوم، تبار، مذهب و لسانی مفهوم نخواهد داشت.

– فعالیت‌های قانون اساسی‌محورانه. شبکه افغانستان دموکرات در تمام فعالیت‌های خود، قانون اساسی کشور را اساس و محور کار خود قرار داده و هرگز از آن عدول نخواهد کرد و در برابر هرگونه قانون‌شکنی با قاطعیت از طریق رفتارهای مدنی و اجتماعی مسالمت‌آمیز عمل خواهد کرد.

بااحترام

شورای رهبری شبکه افغانستان دموکرات

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا