خبر

رسانه، صلح و جامعه در افغانستان

برنامۀ­ “رسانه، صلح و جامعه در افغانستان” به تاریخ 30 عقرب سال جاری، در انجمن علوم سیاسی ایران برگزار شد.

این برنامه که از سوی کمیتۀ روابط بین­الملل انجمن علمی مطالعات صلح با همکاری دانشگاه علامه طباطبایی و مشارکت انجمن علوم سیاسی برگزار شده بود، میزبان موسسۀ مدیوتیک افغانستان بود و روی مفاهیمی چون رسانه، صلح و جامعه در افغانستان بحث شد.

در ابتدای برنامه آقای هوشنگ میرکوشش که گردانندگی برنامه را نیز به عهده داشت، خلاصه‌یی از فعالیت­‌های موسسۀ مدیوتیک را برای آشنایی بیشتر شرکت­‌کنندگان با این موسسه توضیح داد؛ موسسۀ مدیوتیک یک موسسۀ آلمانی- افغانستانی است که توسط گروهی از مهاجران افغان مقیم آلمان و با حمایت دولت آلمان در 1993 تاسیس شده است.

فعالیت‌های این موسسه، متعهد به صلح و دموکراسی در افغانستان است. اهداف این موسسه عبارت‌اند از تقویت و تحکیم ساختار جامعۀ مدنی و ظرفیت­‌های اعمار صلح، توسعه و بسط‌دادن رسانه‌های کثرت‌گرا، ارتقای ارزش­‌های دموکراتیک، فرهنگِ تحمل‌پذیری و عدم خشونت، فراهم­‌آوری زمینه­‌ها برای تعاملات صلح‌­آمیز و گفتمان­‌ها، توسعه و ترقی جامعه، نهاد­ها و روند ملت‌سازی.

عبدالله رسولی؛ مسوول برنامه­‌های مدیوتیک افغانستان در این برنامه در رابطه با مسایل فرهنگی، مدنی و رسانه‌یی در افغانستان صحبت کرده افزود که افغانستان نیاز مبرم به همکاری در زمینۀ صلح دارد. وی با تایید صحبت­‌های هوشنگ میرکوشش در رابطه با موسسه مدیوتیک افزود: فعالیت­‌های این موسسه تا قبل از سال 2001 بیرون مرزی بود، فعالیت­‌هایی مانند انتشار نشریه در اروپا، برپایی کنفرانس‌­هایی در رابطه با وضعیت افغانستان در کشور پاکستان، برنامه­‌های آموزشی برای حمایت از محصلین و زنان مهاجر افغانستان.

مسعود مومن؛ یکی دیگر از سخنران‌های برنامه در مورد چگونگی وضعیت رسانه­‌ها در افغانستان صحبت کرد: “در سال 2001 صفحۀ نوی در افغانستان باز شد که فرصت­های زیادی را به همراه داشته است. گاهی این فرصت­‌ها تهدید­هایی را نیز با خود به همراه داشته است. آزادی بیان و کثرت فعالیت‌های رسانه‌یی یکی از دست‌آورد­های مهم دولت افغانستان است. رسانه­‌های افغانستان در سال 1384 صاحب “قانون رسانه‌های همگانی” می­شود و بر مبنای آن رسانه­‌های افغانستان شکل می‌گیرد و رسانه­‌های مستقل نیز فعالیت خود را شروع می­کند.

در حال حاضر حدود 80 شبکۀ تلویزیونی در افغانستان فعالیت می‌کنند و همچنین 160 ایستگاه رادیویی وجود دارد و 20 خبرگزاری و 30 روزنامه و حدود 1500 نشریه در افغانستان فعالیت دارند. بیشتر کارکرد­ رسانه­‌های خصوصی در بخش نقد و ارزیابی کارکرد­های حکومت است و همچنین افشا­سازی قضایای فساد اداری یکی از مواردی است که رسانه­‌های افغانستان به آن می­پردازند. به‌طور خلاصه، رسانه‌­های افغانستان در قسمت اطلاع‌رسانی پیشگام و دارای جایگاه خوبی در سطح منطقه هستند. قوانینی که بستر را برای کار و فعالیت­ رسانه­‌ها فراهم کرده؛ قانون رسانه‌های همگانی، قانون حق دست‌رسی به اطلاعات، قوانین طرز تاسیس رسانه­‌های خصوصی و قانون کاپی‎رایت است.

در تقسیم‌بندی رسانه­‌ها، افغانستان دارای رسانه­‌های دولتی، رسانه‌های خصوصی و رسانه­‌های حزبی است – که هرچند دارای جواز رسانه مستقل- هستند اما در عمل پالیسی و سیاست­‌های حزب خود را به نشر می­‌رسانند. در مجموع 8 تا 9 هزار خبرنگار در سراسر افغانستان فعالیت می­‌کنند که شامل خبرنگار­های دولتی و خبرنگار­های آزاد می­‌شوند که 1700 نفر از این­ آمار را بانوان تشکیل می­‌دهند.

در ارتباط با نهاد­های حامی خبرنگاران جدا از موسسه مدیوتیک که به عنوان یک نهاد پیش‌تاز در زمینۀ حمایت از رسانه­‌ها فعالیت می‌کند می­‌توان از موسسه نی نام برد که حمایت‌کنندۀ رسانه­‌های آزاد افغانستان است.

هم‌چنین می‌توان از کمیتۀ مصونیت خبرنگاران، انتر نیوز، اتحادیۀ ملی ژورنالیست­‌های افغانستان، انجمن آزاد ژورنالیست­‌های افغانستان، خبرگزاری پژواک، موبی گروپ که در ساختار آن شبکۀ -طلوع، لمر، رادیو آرمان و اروکوزیا-ست، مرکز حمایت از زنان خبرنگار و فدراسیون ژورنالیست­‌های افغانستان نام برد.

همین‌سان، یکی از چالش‌ها و تهدیدهایی که همواره در مقابل کار خبرنگاری در افغانستان وجود داشته، عدم ثبات سیاسی در افغانستان بوده است. متاسفانه ناامنی یکی از مسایل مهمی است که سالانه باعث تلفات و کاهش کمی خبرنگاران به ویژه خبرنگاران بانو/زن شده است که می‌توان از حملۀ تررویستی نام برد که در 30 اپریل 2018 رخ داد و جان 9 ژورنالیست را گرفت.

به صورت فشرده اگر بخواهیم در مورد چالش­‌هایی که برای کار رسانه‌­ها و خبرنگاری در افغانستان وجود دارد صحبت کنیم، به موارد زیر می‌توان اشاره کرد؛ افزایش ناامنی، حمایت ناچیز حکومت از آزادی رسانه­‌ها و حق دست‌رسی به اطلاعات، مشکلات مالی رسانه­‌ها، نبود مصونیت شغلی، اندک بودن خبرنگاران مسلکی در رسانه­‌ها، خشونت علیه خبرنگاران که بر اساس آمار کمیتۀ مصونیت خبرنگاران در 6 ماه نخست سال 2018 که خونین‌ترین سال برای خبرنگاران افغانستان خوانده شده است 89 مورد خشونت علیه خبرنگاران و رسانه­‌های افغانستان ثبت شده است که بیش‌تر این تهدیدها از جانب طالبان و داعش بوده است و بخش دیگری از تهدیدها از جانب زورمندان، مقام‌های حکومتی و برخی از اعضای مجلس نمایندگان گفته شده است.

گزارش: ماری موسی و شراره سوسهاب

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا