خبر

وزارت خارجه امریکا: برگزاری سه انتخابات را مدیریت نمی‌توانید

وزارت خارجه امریکا از کمیسیون انتخابات خواسته است که انتخابات شوراهای ولایتی و نمایندگان ولایت غزنی را که قرار است همزمان با انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود، به تعویق اندازد.

دلیل وزارت خارجه امریکا تمرکز روی هر چی بهتر برگزار شدن انتخابات ریاست جمهوری خوانده شده است.

این در خواست امریکا در افغانستان در حالی بیان شده که قرار است انتخابات ریاست جمهوری، شوراهای ولایتی و انتخابات پارلمانی ولایت غزنی به تاریخ ششم ماه میزان سال جاری برگزار شود.

حوا‌علم نورستانی، رییس کمیسیون انتخابات گفته است که الیس ویلز، معاون وزارت خارجه ایالات متحده در دیدار با اعضای این کمیسیون، پیشنهاد کرده که تنها روی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تمرکز کنند.

به گفته خانم نورستانی، الیس ویلز گفته است به دلیل کمبود وقت، خوب خواهد بود که تنها انتخابات ریاست جمهوری را برگزار کنیم، چون راه‌اندازی دو انتخابات دیگر مشکل‌آفرین خواهد بود، اما دلیلی که اعضای کمیسیون انتخابات به وزارت خارجه امریکا گفته است تاکید برای تضمین سراسری بودن، شفافیت و قانونی بودن انتخابات ریاست جمهوری نیاز است که انتخابات شوراهای ولایتی هم برگزار شود.

مشروعیت قانونی

بر اساس قانون در حال حاضر زمان قانونی یک بخش نمایندگان مجلس سنا ختم است و باید نمایندگان جدید به مجلس سنا فرستاده شوند.

از سوی دیگر از زمان قانونی کار نمایندگان شوراهای ولایتی نیز گذشته است و باید نمایندگان جدید از سوی مردم انتخاب شوند.

دلیلی که خانم نورستانی نیز به معاون وزارت خارجه امریکا گفته است. او گفته که هم‌اکنون میعاد کاری اعضای انتخابی مجلس سنای افغانستان به‌سر رسیده و برای «مشروعیت‌بخشی» به سنا، نیاز است تا انتخابات شوراهای ولایتی برگزار شود.

این نگرانی امریکا در پیوند به مدیریت انتخابات از سوی نهادهای ناظر انتخابات نیز بیان شده است. نهادهای ناظر انتخاباتی، برگزاری همزمان سه انتخابات را کاری دشوار خوانده‌اند.

مدیریت ناسالم انتخابات

افغانستان پساگروه طالبان سه دور انتخابات ریاست جمهوری، سه دور انتخابات پارلمانی و سه دور انتخابات شوراهای ولایتی را برگزار کرده است که از این نه انتخابات، هیچ کدام آن بدون مشکلات تخنکی به انجام نرسیده است. مواردی که نگرانی وزارت خارجه امریکا از آن ناشی است. مسوولان در وزارت خارجه امریکا با توجه به مشکلات آخرین انتخابات پارلمانی نگران هستند که انتخابات ریاست جمهوری نیز فاجعه‌بار باشد.

انتخابات از مهمترين عناصر و مولفه‌هاي دموکراسي است که کشورهاي دموکراتيک سعي دارند تا انتخابات رقابتي، همگاني، عادلانه و شفاف را برگزار کنند.

امروزه در اکثر نظام‌هاي سياسي غير دموکراتيک نيز انتخابات برگزار مي گردد. نمونه‌هاي زيادي از نظام استبدادي وجود دارد که در آن انتخابات برگزار مي‌شود، اما ويژگي رقابتي بودن انتخابات، انتخابات غير دموکراتيک را از انتخابات دموکراتيک متمايز مي‌سازد. روندی که در افغانستان در طول سال‌های گذشته رایج شده است.

بسم‌الله نادری/ راه مدنیت

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا