مقالات

نهضت امانی و بیداری زنان

در پهلوی برخی از برنامه‎های اصلاح‎طلبانه امان‌الله خان یکی از موارد بسا مهم و قابل توجه در حکومت او حمایت بی‎دریغ از زنان از طریق شکل‎گیری نهضت‎ها و انجمن‎ها مربوط به این طبقه بود.

برای اولین‎بار نهضت زنان افغان که در زمان شاه امان‌الله خان شکل گرفت محور اصلی آن را پیشرفت و نجات زنان افغان از محرومیت‎های دامن‎گیر آنان می‎ساخت.

نهضت زنان بیشتر با تاسیس مکاتب دخترانه و جریده هفتگی به‌نام ارشادالنسوان در سال 1300 هـ 1921م آغاز به کار نمود. واضح بود که این جریده برای تعلیم زنان افغانستان تاسیس شده و مدیریت این جریده را اسما رسمیه معروف به بی‌بی عربی، همسر محمود طرزی و سردبیری آن را روح‎افزا معروف به منشیه (دختر محمد زمان خان خازن‎الکتب و همسر حبیب الله طرزی) به عهده داشت.

اهداف عمده این نهضت «فراهم‎آوری حقوق و آزادی‎های زنان در عرصه‎های تعلیم و تربیه، حق تحصیل و حق کار، آزادی بیان و فعالیت‎های سیاسی و مدنی و سفرهای تحصیلی زنان به خارج از این کشور و در کل تلاش در راستای بیداری زنان بود» که همۀ این دست‌‎آوردها ناشی از تلاش‎های ملکه ثریا خانم اعلیحضرت امان‌الله خان بود.

 ملکه ثریا که در خانواده یک نویسنده و یک سیاست‎مدار نامدار افغان که هم پدر و هم پدرکلانش، همگی شاعر، نویسنده، هنرمند و هنردوست و روشنفکر بودند، در 24 نوامبر 1899م در دمشق بدنیا آمد، در 1905م با خانواده خود به افغانستان برگشت و در سال 1913 با شهزاده امان‌الله خان ازدواج کرد.

تولد ملکه در خارج از کشور و پرورش او در یک خانواده تحصیل‎یافته از یکسو و از طرف دیگر ازدواج او با شاه ترقی‎خواه افغانستان فرصت مناسب بود تا ملکه برای تغییر وضعیت زنان افغان فعالیت‎های ارزنده‎یی انجام دهد.

امان‌الله خان بعداز حصول استقلال ‎سیاسی و نقش زنان در روند تحولات اجتماعی توجه خاص مبذول داشت؛ پروسۀ نجات زنان را به حیث شهروندان متساوی‎الحقوق آغاز نمود و بر تاسیس انجمن نسوان و مکاتب دخترانه اقدام کرد.

وی تعدادی از دختران را برای فراگیری تحصیلات عالی در رشته‎های طبابت و نرسنگ و غیره به ترکیه فرستاد. «شاه ازدواج با صغیر را ممنوع اعلان کرد و ازدواج مرد با چهار زن را به یک زن محدود ساخت. در مورد طویانه و عروسی نیز قیودی وضع کرد تا فشار عروسی از روی شانه‎های خانواده دماد کم کند و نیز سن ازدواج را برای مردان 22 سال و برای دختران 18 سال تعیین نمود.»

شاه افزون بر موارد بالا در اجرای سایر پلان‎‎های همسرش همکاری جدی داشت و عملا همراه با یارانش با حمایت آن اصلاحات و سیعی را روی ‎دست گرفت که از جمله می‎توان نهضت زنان در این دوره یاد کرد.

او بر خلاف پدرش قانون حرم‎سرا‎سازی را باطل اعلان کرد. زنانی را که امیر حبیب‌الله خان در یک مکان جمع نموده بود آزاد نمود و اعلان نمود هیچ‎کس حق ندارد بعد از این تاریخ در سرزمین افغانستان حرم‎سرا بسازد.

و در این وقت بود که ملکه ثریا با همکاری شوهرش برای اولین‎ بار، اولین مکتب نسوان را به‌نام مستورات در 1920م در کابل به صورت مستقل جهت آموزش و پرورش تکامل معنوی زنان وطن پایه‎گذاری کرد.

این مکتب که در “شهر آرا” موقعیت داشت بیش از 40 تن از دختران کابل شروع به آموزش نمودند و ملکه در روز گشایش رسمی این مکتب از بذل توجه و مساعی همه‎ جانبه شوهرش در زمینه ایجاد فرصت‎های برابر برای زنان و دختران افغان قدردانی ویژه کرد.

 به تعقیب آن در سال 1921 بعداز تاسیس و افتتاح مکتب مستورات بر فعالیت‎های فرهنگی زنان روح تازه دمیده شد و بعد از آن دومین مکتب نسوان را ملکه ثریا و مادرش به مصارف شخصی خویش تاسیس نمودند. این مکتب به سویه لیسه بود و در سال 1921 به‌نام عصمت افتتاح که بعدها به‌نام ملالی مسمی گردید.

 شاه امان‌الله و ملکه ثریا هردو از اندیشه‌های محمود طرزی در جهت آزاد ساختن زنان از قیودات روش‎های زن‎ستیزانه الهام می‎گرفتند. شاه در این زمینه هیچ برنامه‎یی روی ‎دست نمی‎گرفت، مگر با رهنمودهای سازنده خسرش طرزی و خانمش ملکه ثریا که به هر لحاظ آنها در زمانۀ خودشان که تجارب لازم را از خارج با خود داشتند مردمان بی‎بدیلی بودند و شاه برای پیشبرد امور حکومت‎داری سخت نیازمند مشاوره‎های آنان بود.

جان کلام اینکه در این وقت در برنامه‎های اصلاحی دولت برای حقوق زنان فصل خاصی از “امید و زندگی” باز شده بود. گذشته از حرکت‎های جداگانۀ دیگر برای احیای حقوق زنان، بنابر درخواست ملکه ثریا در تابستان 1928م “انجمن حمایت نسوان” نیز تشکیل شد و دوازده نفر از زنان بافهم کابل اداره انجمن را به‎‌دست گرفتند و خواهر شاه کبراجان مسئولیت اداره این انجمن را بدوش گرفت.

بدین‎سان برای نخستین‎بار زنان در کار ادارۀ مملکت با مردان شریک شدند. اما متاسفانه دیری نپایید که فرایند سیاست‎گذاری نهضت زنان نیز مثل سایر بخش‎های دیگری سیاست امانی به افراط گرایید. ملکه ثریا که در سفر اروپا شوهرش امان‌الله خان را همرایی می‎کرد همین که از سفر اروپا برگشت همسان شوهرش سخت تحت تاثیر فرهنگ و تمدن غرب رفته بود.

رفتارهای شخصی ثریای عمل‎گرا از یک‌طرف و طرح و برنامه‎های حمایتی‎شان از زنان از طرف دیگر، خشم اکثر از مردم افغانستان به‌خصوص طبقۀ روحانی را برانگیخت.

ملکه در تاریخ 25 جولای 1928م در اخبار امان افغان ضرورت رفع حجاب را بیان کرد و به تعقیب آن شاه طی دعوتی از زنان از پیشرفت و آزادی آنان در سایر کشورها صحبت کرد و اظهار داشت که «اگر شوهرانشان به آنها آزادی نمی‎دهند، حق دارند ایشان را هدف گلوله قرار دهند، و وی شخصا سلاح لازم را برای اجرای این کار در اختیارشان قرار خواهد داد».

در فرجام این حرکت نسبتا تندگرایانه شاه و خانمش در جامعه بسته و قبایلی افغانستان با تفکر سنتی روبرو شد که شاه امان‌الله در قیمت برپایی و تشویق به ارزش‎های ترقی‎خواهانه و حمایت از نقش اجتماعی زنان هزینۀ گزافی را پرداخت کرد.

به هر روی امان‌الله خان و خانوادۀ طرزی در راستای تغییر وضعیت زنان از طریق بلند بردن سطح آگاهی آنان نسبت به حقوق‌شان تلاش‎های پیگیر و همه‌جانبه‎یی نمودند، اما با تاسف که درک پایین حکومت از جامعه سنتی افغانستان و انتظار بلند از تغییر زودهنگام افکار مردم نسبت به ارزش‌های جوامع مدرن، سرانجام همه برنامه‎های حکومت امانی اخص برنامه‎های حمایت از زنان را به ناکامی نافرجام روبرو ساخت.

آن‌ها رفتند، اما امروز اقدامات تجددخواهانه‎شان به عنوان نقشه راه در راستای شکل‎گیری جنبش‎ها و حرکت‎های تظلم‎خواهانه حقوق زنان کشور هنوز باقی است.

عصمت‌الله راغب؛ نویسنده و فعال اجتماعی

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا