خبر

ترور ناکامورا و وظیفه حکومت

راه مدنیت: ولایت مشرقی افغانستان در طول چهل سال گذشته دست‌خوش تحولات سیاسی و استخباراتی در کشور بوده است.

سازمان استخبارات پاکستان در طول دوران جهاد و پس از آن در زمان حکومت گروه طالبان و در هجده‌سال گذشته با استفاده از عوامل نفوذی خود در ولایات مشرق کشور، همیشه مانع هر نوع پیشرفت برنامه‌های عمرانی و بازسازی بوده است.

سازمان استخباراتی پاکستان در طول سال‌های گذشته همواره موسسات و افراد کمک‌کننده داخلی و خارجی را که برای آبادی و نوسازی در این ولایات کار می‌کردند، توسط عوامل نفوذی و همراه خود هدف قرار داد است.

آخرین مورد حادثه تروریستی در ولایت ننگرهار است که حوالی ساعت 8صبح روز چهارشنبه (13 قوس) بر موتر حامل کارمندان یک نهاد کمک‌رسان جاپانی به نام خدمات صحی صلح جاپان در ناحیۀ اول شهر جلال‌آباد هدف حملۀ مسلحانه قرار گرفت.

عطاالله خوگیانی، سخنگوی والی ننگرهار در همان لحظه گفت که در این رویداد دکتر ناکامورا، رییس این نهاد کمک‌رسان جاپانی با 5 کارمند افغان این نهاد جان باختند.

به گفته مسوولان محلی در ننگرهار: داکتر ناکامورا، رییس این نهاد کمک‌رسان جاپانی در این حمله زخم برداشته بود، اما در راه رسیدن به شفاخانه جان باخته است.

انگیزه ترور

مسوولان محلی و مقامات وزارت امور داخله می‌گویند: تاکنون علت‌وانگیزه این رویداد روشن نیست و هنوز هیچ ‌گروهی مسوولیت این حمله را به دوش نگرفته است.

از دو سال به این‌سو حمله بر کارمندان دولتی و موسسات خیریه در کشور افزایش یافته و نیروهای امنیتی تاهنوز موفق نشده‌اند که میزان ترورهای هدفمند را در کشور کاهش دهند.

شماری از باشندگان شهر جلال آباد می‌گویند: دو عامل را می‌توان بر این حادثه تعمم داد. اول شماری از افرادی که مانع رشد و توسعه کشاورزی در ولایت ننگرهار استند و دوم اینکه دست سازمان استخباراتی پاکستان می‌تواند پشت این ترور قرار داشته باشد.

به گفته باشندگان شهر جلال‌آباد، سازمان استخبارات پاکستان در ولایات مشرقی نفوذ دارد و با استفاده از افراد خودشان که در میان مردم حضور دارند افرادی را هدف قرار می‌دهند که برای آبادی و رشد اقتصادی مردم تلاش می‌کنند.

به گفته آنان ناکامورا که شهروند جاپان است از سال 2003 به این‌سو به ارزش صدها میلیون افغانی پروژه‌های گوناگون کشاورزی و آبیاری را در ولسوالی‌های کامه، کوزکنر، درۀ نور و بهسود ولایت ننگرهار تطبیق کرده است.

باشندگان ولایت ننگرهار از نیروهای امنیتی و کشفی می‌خواهند تا عوامل ترور این شهروندان جاپانی و افغانی را که برای آبادی این ولایت نزدیک به شانزده سال کار کرده، شناسایی و به دست قانون بسپارند. اگر عامل ترور رییس این موسسه شناسایی نشود، بدون شک که نهادهای خیریه نمی‌توانند در ولایات کشور برنامه‌های عمرانی خودشان را انجام دهند.

موسسه پی.‌ام‌.سی

موسسه جاپانی پی.ام.سی از سیزده سال به این‌سو در بخش مدیریت آب و زراعت در ننگرهار فعالیت دارد. این موسسه در ولسوالی‌های شیوه، بهسود و کامی بندهای آب ساخته که در نتیجه آن هزاران جریب زمین در این مناطق سرسبز شده است.

مسوولان محلی می‌گویند: مدیریت آب از سوی این موسسه بسیار عالی انجام شده است که بسیاری از باشندگان این ولسوالی‌ها درآمد خوبی از ناحیه کشاورزی در سیزده سال گذشته داشته‌اند. باشندگان این ولسوالی‌ها مدعی هستند که داکتر ناکامورا از سوی سازمان استخباراتی پاکستان به‌دلیل مدیریت آب در این ولسوالی‌ها ترور شده است.

حکومت افغانستان به تتسو ناکامورا، رییس این موسسه به‌خاطر فعالیت‌هایش به گونه افتخاری تابعیت افغانستان را داده بود.

مسوولیت این حمله را تاکنون کسی به عهده نگرفته است. گروه طالبان نیز گفته است که آنها در این رویداد هیچ نقشی ندارند و این گروه با موسساتی که برای بازسازی افغانستان کار می‌کنند، روابط خوبی دارند.

افغانستان جایی ناامن برای موسسات خیریه

افغانستان از هجده سال به این‌سو در گیر جنگ است. بخش‌های از کشور در کنترول افراد گروه طالبان است و بخش‌هایی هم از سوی مافیای مواد مخدر محلی و غاصبان زمین مدیریت می‌شود. موسسات خیریه که در سال‌های گذشته در ولسوالی‌های افغانستان کار کرده‌اند بدون شک که روزهای سختی را تجربه کرده‌اند.

نبود امنیت جانی و مالی برای کارمندان موسسات خارجی و داخلی یکی از عوامل اساسی عدم توسعه در روستاهاست. افراد گروه طالبان، غاصبان زمین، مافیای مواد مخدر و سنگ‌های قیمتی و معادن و دست‌اندازی سازمان‌های استخبارتی که با بازسازی افغانستان منافع کشورشان در خطر قرار می‌گیرند کار موسسات خیریه را با مشکل مواجه کرده‌اند.

دو کشور ایران و پاکستان در هجده‌سال کشته همواره تلاش کرده‌اند پروژه‌های عمرانی را با مشکل مواجه کنند. ایران در برابر پروژه‌های عمرانی در غرب کشور از جمله چندین بند آب‌گردان و بند برق در طول سال‌های گذشته مشکل ایجاد کرده و پاکستان نیز مثل این حادثه تروریستی مانع باسازی و نوسازی شده است.

حکومت افغانستان باید برای بیرون‌رفت از این بحران و جلوگیری از دست‌اندازی کشورهای همسایه توسط عوامل اجیر داخلی خود، باید تدابیر جدی روی دست گیرد تا در آینده روند برنامه‌های انکشافی در کشور با مشکل برنخورد.

اگر حکومت نتواند این بحران را خوب مدیریت کند، بی‌تردید این دو کشور برنامه‌های زیادی را در مشرقی و غرب کشور با چالش مواجه می‌کنند.

چند سال پیش برادر ناکامورا در حادثه‌یی مشابه به قتل رسید اما عواملان آن شناسایی نشده و به پنجه قانون سپرده نشد. به گفته باشندگان جلال‌آباد اگر این قضیه مورد پی‌گرد قرار می‌گرفت، این قتل هم اتفاق نمی‌افتاد.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

یک دیدگاه

  1. یک همکار قبلی ناکامورا نیز پیش از او کشته شده بود. زمانی که من شش سال پیش سفری به ولایت ننگرهار و کنر داشتم مردم را باور بر این بود که پاکستانی ها عامل قتل همکار داکتر ناکامورا است. و به یقین که ناکامورا نیز توسط استخبارات پاکستان کشته شده است. چون این دو نیکوکار جاپانی می خواستند که آب دریای کنر را مهار کنند و کامه و دشت گمبیری را زیر آب و سر سبز سازند. . حکومت پاکستان در مهار پروژه های اقتصادی افغانستان دست بالا داشته و حکومت فاسد افغانستان در تأمین امنیت پروژه ها ناکام در ناکام بوده است. پرسش اصلی این که چرا حکومت افغانستان ستون های پنجم را از بدنه نظام پاکسازی نه می کند. و مار های آستین را شناسایی و نابود نه می سازد؟! سوالی که همیشه بی پاسخ مانده چون عوامل نفوذی بیگانه در حکومت افغانستان آن قدر زیاد است که مجالی برای چنین تصفیه کاری ها را نه می دهند.

دکمه بازگشت به بالا