گزارش

بهای ماسک بهداشتی؛ ۱۰۰درصد افزایش؟!

راه مدنیت: با ثبت اولین واقعه مثبت کرونا در افغانستان، قیمت ماسک در کابل و شهرهای دیگر کشور، یک‌بارگی افزایش یافته است.

قیمت ماسک‌های عادی (پرستاری) در کابل، پیش از شیوع ویروس کرونا یک دالی پنج افغانی بود؛ اما بعد از ثبت اولین واقعه مثبت این ویروس در شهر هرات، حالا قیمت هر ماسک عادی در پایتخت تا ۵۰افغانی افزایش داشته است و در بعضی از ادویه فروشی ها قابل دسترس نیست. این وضعیت انتقاد و نگرانی شدید شهروندان را به همراه داشته است.

کاربران شبکه‌های اجتماعی از آنچه بی‌توجهی نهادهای ذی‌ربط عنوان می‎کنند ناراض‌اند. اگرچه وزارت‌های صحت عامه و صنعت و تجارت از کارخانه‌های تولیدکنندۀ ماسک خواسته که «ماسک» بیشتری تولید کنند؛ اما دلیل اصلی گران‌شدن قیمت ماسک در شهرها کابل معلوم نیست.

هرچند «ماسک» یکی از کم‌فروش‎ترین کالاها در افغانستان به شمار ‎می‎رود، اما به دلیل نبود کنترول بر نظم بازار، هیچ نوع ارزیابی و نظارت بر فروش کالاها، به‌خصوص کالاهای بهداشتی صورت نمی‎گیرد.

شهروندان کابل به این نظرند که شماری از دلالان در کابل٬ می‌خواهند ماسک را همانند مواد ارتزاقی احتکار کنند و خاک بر چشم مردم بزنند.

بازار آزاد و نبود نظارت بر شیوه‌های خرید و فروش در کشور یکی از درشت‌ترین مواردی است که در سال‌های اخیر از طرف کارشناسان اقتصادی و مردم عام به باد انتقاد گرفته می‎شود.

شماری از کاربران شبکه‌های مجازی، احتکار کالاهای بهداشتی از جمله «ماسک» را به نفع حلقات مافیایی می‎دانند و نوشته‌اند که بی‌توجهی دولت سبب شده که گروه‌های مافیایی از این فرصت‌ها استفاده کرده و پول بیشتری غارت کنند.

سید اصغر اشراق، مدیر مسوول روزنامه راه مدنیت در صفحه فیس‎بوک‎اش نوشته است:«جامعۀ فروپاشیدۀ چپاولگر! یک بسته ماسک را ۲۰ روز پیش ۸۰ افغانی گرفتم. امروز قیمت‌اش ۱۰۰۰ افغانی بود. اخلاق انسانی در این جامعه مرده است. آیا در این مملکت مسوولی هست که از اغین دواخانه ها پرسان کند؟»

عظیم عاشور یکی دیگر از کاربران اجتماعی نوشته که: «این گونه دواخانه‌ها، مغازه‌ها و دکان‌ها که از اجبار مردم سواستفاده می‌کنند و جنس را ۱۰برابر گران می‌فروشند قابل آتش زدن و غارت عمومی است. در همچون شرایط هر کس مسوول است که برضد این زالوها اقدام کنند. حداقل مردم این زالوها را به مردم معرفی کنند تا در آینده مردم از این مغازه‌ها و دواخانه‌ها خرید نکنند. عکس، نام و آدرس این زالوها را همگانی سازند و در مقابل محل کسب‌شان اعتراض کنند.»

با گذشت هر روز نگرانی مبنی بر انتشار ویروس کرونا در کشور بیشتر می‎شود. گزارش‌ها حاکی از آن است که مواردی مشکوک ابتلا به این ویروس در ولایت‌های غور و بدخشان نیز ثبت شده است.

اما وزارت صحت عامه از آماده بودن مراکز قرنطین در کابل سخن گفته است.

واحدالله مایار، سخنگوی وزارت صحت عامه گفته که در کابل و چند شهر دیگر مراکز قرنطین ایجاد شده است. واحدهای معاینه افراد در مرزها با مراکز مجهز قرنطین آماده هستند. همچنین در ولایات این مراکز ایجاد شده است.

شهروندان کابل از وزارت صحت عامه خواسته‌اند که مراکز قرنطین را در کابل مشخص کرده و در کنار تبلیغات٬ برنامه عملی را برای جلوگیری از شیوع این بیماری روی دست گیرند.

به صورت مشخص در هرات نیز شفاخانه ولایتی با ۸۰بستر آماده تشخیص و رسیدگی به افراد مشکوک می‌باشد که در صورت تغییر شرایط و ارزیابی وضعیت، ظرفیت بسترها افزایش خواهد یافت.

جلوگیری از ورود و انتشار این ویروس کار دشواری است؛ اما تنها راه حل آن وقایع است. تا کنون هیچ دوای مشخصی برای درمان مبتلایان این ویروس وجود ندارد.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا