مقاله

مبارزۀ شهرها با کرونا

فرشته حسینی

می‌گویند کرونا نقطۀ عطفی در تاریخ معاصر خواهد بود و جهان پس از کرونا دیگر مانند سابق نخواهد بود. اگر بخواهیم به این تغییرات نگاه دقیق‌تری بیندازیم، احتمالا باید آن را به بخش‌های مختلفی تقسیم کنیم، چون بسیار گسترده، متنوع و عمیق هستند. متخصصان هر رشته باید تاثیرات کرونا را بر حوزۀ فکری و علمی خود بسنجند و برای شرایطی این‌چنین در آینده، راه‌های مقابله و بیرون‌رفت در نظر بگیرند تا مثل اکنون در برزخی از ندانم‌کاری و ناتوانی دست و پا نزنند.

شیوع کرونا به همگان فهماند که شتاب انسان مدرن امروزی، چیزی پوچ، میان‌تهی و به سوی ناکجاهاست. در واقع کرونا تشری بود به انسان که: ای انسان! به کجا چنین شتابان؟ برگرد به خانه و کمی به کارهایی که انجام نداده‌یی فکر کن!

از این پس، سلسله مقالاتی در مورد تاثیرات متقابل کرونا و علوم مختلف در راه مدنیت خواهیم داشت. اولین مطلب از این دست تاثیر کرونا بر علم شهرسازی‌ست.

متن زیر ترجمه‌یی از سخنان برنت تادریان، معمار کانادایی و استاد دانشگاه بریتیش کلمبیاست. توصیه‌هایی در علم شهرسازی در زمان پساکرونا:

امروزه شهرهای بیشتری خیابان‌های خودشان را از مکانی برای موترها به مکانی برای انسان‌ها تبدیل می‌کنند.

جایی که در دوران همه‌گیری‌ بیماری بتوانند قدم بزنند، بایسکل برانند و فعالیت‌های فیزیکی داشته باشند.

اما سوال اینجاست که چطور می‌شود راهبردها را به شکل موفقیت‌آمیز و هوشمندانه عملی کرد؟ چرا که بسیاری این کار را بسیار بد انجام داده‌اند.

من نظرات و پیشنهاداتم را در یک لیست اولویت‌بندی شده ده‌گانه تنظیم کرده‌ام:

۱- لوکیشن‌های خود را محلی بسازید. از این محلی‌سازی در جاهایی استفاده کنید که تجمع مردم زیاد است. (محله‌ها را طوری طراحی کنید که خودکفا باشند و در شرایط قرنطین مجبور نباشید برای تهیه چیزی به خارج از محله خود بروید.)

 ۲ – مکان‌ها و فضاهای خود را عادی نگه دارید و بیش از حد زیبا و جذاب نکنید. آن را شبیه منظره و مکانی برای بازدید نکنید، زیرا شما نمی‌خواهید جمعیت زیادی جمع بشود و کسی برای دیدن محله شما از جاهای دور بیاید.

۳- خیابان‌ها را طوری شبکه و طراحی کنید که بشود مثل سیستم حمل و نقل عمومی از آن استفاده کرد. چراکه این وضعیت به کارمندان صحی برای امدادرسانی کمک می‌کند. خودمان هم می‌توانیم به‌صورت امن نزدیک هم باشیم.

۴- محلاتی مثل ونکوور که خیابان‌ها در کنار دریا هستند را به‌روی ترافیک ببندید و اجازه بدهید مردم از آن‌ها استفاده کنند، به این شکل شما به مردم تجربه دیدن دریا را هم می‌دهید.

۵- لازم نیست تمام خیابان را بگیرید؛ کافی‌ست یکی دو لین را در اختیار بگیرید و به شکل راهبردی متناسب با زمینه شهری انتخاب کنید.

۶- تلاش کنید با پارک‌ها هماهنگ شوید؛ چون پارک و خیابان در چنین راهبردهایی بخش‌های جدایی‌ناپذیر شهری هستند. و محض رضای خدا تا می‌توانید پارک‌ها را باز نگه دارید.

۷- سعی کنید خود را با فرصت‌های دیگری مثل فضای پارکینگ سطحی هماهنگ کنید؛ چرا که در امریکای شمالی ما پارکینگ روباز زیاد داریم.

۸- بیش از حد به حضور پولیس و نیروهای تنفیذ قانون در این فضاها تاکید نکنید. بیشتر تلاش کنید با استفاده از علایم و ساین‌ها، مردم را ترغیب کنید که خودشان پولیس خود باشند.

۹- انجامش بدهید. همین حالا انجامش بدهید!

۱۰- تلاش کنید بعضی اقداماتی که حالا انجام می‌دهید را به شکل دایمی حفظ کنید. برای نهادینه‌کردن پیش‌رو بودن شهرها سعی کنید فرهنگش را بسازید و همیشه ناظر بر این فرهنگ باشید.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا