مقاله

قرنطینه و افزایش خشونت علیه زنان

فاخره موسوی

کروناویروس و مقابله با انتشار سریع آن، از اولویت‌های خبری جهان است. ویروس به‌دلایل مختلفی از جمله عدم توجه به اهمیت و اولویت مقابله با رشد ویروس توسط سیاست‌مداران، ناکارآمدی شیوه‌های مقابله با این ویروس، عدم شناخت ویروس، اختلاف بر سر شیوه درمان و عدم آمادگی نظام بهداشتی ـ پزشکی، رشد شدیدی در اروپا و امریکا پیدا کرده است.

از دیگر دلایل رشد بالای این ویروس در این کشورها، استفاده از وسایط نقلیه شهری و جمعیت زیاد شهرهای صنعتی است. به‌عنوان مثال در شهری مانند پاریس یا نیویارک، تعداد زیادی از مبتلایان به‌دلیل استفاده از وسایل نقلیه‌یی مثل متروی شهری به این بیماری دچار شده‌اند.

قرنطینه دیرهنگام در این کشورها، باعث رشد بی‌رویه بیماری شد و تعداد زیادی از مردم جان باختند. دلیل اصلی مرگ بسیاری از جان‌باختگان، ویروس کرونا نیست. عدم کفایت وسایل درمانی و دستگاه‌های تنفسی را می‌توان از دلایل مهم این مرگ‌ومیرها دانست. در عین حال هزینه‌های درمانی و تهیه وسایل بهداشتی نیز اهمیت فراوانی در رشد این بیماری درشهرهای بزرگ دارد.

 گذشته از این‌که در این کشورها مردم گرفتار مشکلات عدیده اقتصادی، اجتماعی و درمانی هستند، مساله حقوق زنان و نابرابری حقوق زنان به شیوه دیگری جلوه نموده است. مساله درآمد زنان و خشونت خانگی در وضعیت قرنطینه، توسط فعالان حقوق زن مطرح شده و این موضوع باعث شده که سیاست‌مداران این موضوع را جزو اولویت‌های اجتماعی قرار دهند.

اما فعالان حقوق زن به‌گونه دیگری موضوع زنان و حقوق زنان را تجزیه و تحلیل می‌کنند. به‌عنوان مثال:

بحران تفاوت ده‌درصدی درآمد زنان در این برهه از زمان مطرح شده؛ این یکی از برجسته‌ترین نابرابری‌های ناشی از این بحران است: بیشترین مشاغل در معرض خطردر دوره کرونا ویروس، متعلق به زنان است. مشاغلی در حوزه سلامت و بهداشت، به‌ویژه در شفاخانه‌ها با زنان است. به‌عنوان مثال: سوییس ۷۵۱هزارو۶۹۷ کارمند درحوزه بهداشت و سلامت دارد که از این تعداد۵۷۲هزارو۶۱۷ نفر زن هستند یا طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی ۷۶درصد از کل کسانی که در حوزه بهداشت و درمان کار می‌کنند، زنان هستند.

به‌صورت دقیق  ۶۲۰۰۰پرستار، ۲۵،۰۰۰دستیار پزشک، ۱۰۰۰معاون دستیار در این حوزه فعالیت می‌کنند. در بین کارکنان بهداشت، ۹۶۰۰۰نفر زن مشغول به فعالیت هستند.

این آمارها نشان می‌دهند که زنان در این وضعیت بیشترین مسوولیت را به‌عهده دارند. آن‌ها نه‌تنها در خط مقدم مقابله با کرونا ویروس هستند، بل به‌عنوان مسوول خانه و خانواده نیز نقش ایفا می‌کنند. همین موضوع در جنگ جهانی دوم راه برای فعالیت‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی زنان را باز کرد.

اما فعالان زن معتقدند که با همه مسوولیت‌هایی که زنان به‌عهده دارند، باز هم دریافتی آن‌ها در وضعیتی قرار دارد که نشان می‌دهد جامعه مردسالار از زن و نیروی کاری زن سواستفاده می‌کند. بزرگ‌ترین چالشی که اکنون زنان و بی‌عدالتی در برابر زنان برای دولت‌ها و سیاستمداران ایجاد خواهند کرد، موضوع نابرابری درآمد زنان است. به‌خصوص این موضوع در فرانسه بسیارمورد بحث قرار گرفته است و فعالان حقوق زنان از آغاز قرنطینه بر این موضوع تاکید کرده‌اند.

غیر از زنانی که در حوزه بهداشت و خدمات درمانی مشغول به کار هستند، زنانی که در حوزه‌های تعلیم و تربیت و کارهای خدماتی مشغول هستند، معتقدند که بیشترین خدمات را در دوره قرنطینه انجام می‌دهند، اما بازهم درآمد آنان ده درصد از همکاران مرد آنان که کمتر در محل کار حاضر هستند، پایین‌تر است.

موضوع نابرابری حقوق زنان فقط به درآمد آنان محدود نمی‌شود. موضوع بالارفتن خشونت خانگی، جایگاه خاصی یافته است. در کشورهای غربی، میزان خشونت خانگی بسیار بالا است و فعالان حقوق زنان، به این موضوع توجه خاصی دارند.

به‌طور معمول بالابودن خشونت خانگی و جنسی بحث‌انگیز است که در برخی موارد باعث مرگ و کشته شدن زنان می‌شود. معمولا زنانی که تنها زندگی می‌کنند یا مطلقه هستند، از سوی همسر سابق و یا اطرافیان آن‌ها تهدید می‌شوند. این موضوع در ماه فوریه ۲۰۲۰ با مرگ یک زن جوان سی‌وپنج ساله  با چاقو توسط همسرسابقش به اوج خود رسید.

هر سال، آمار زنانی که به دست همسران سابق خود کشته می‌شوند، مورد توجه فعالان حقوق زن است. این موضوع دردوره قرنطینه، به اوج خود رسیده است. تعداد گزارش‌هایی که پلیس به‌خاطر خشونت خانگی دریافت می‌کند، افزایش یافته و این برای فعالان حقوق زنان نگران‌کننده است.

طبق آمار منتشرشده سازمان ملل متحد، از هر سه زن، یک زن در طول زندگی خود خشونت را تجربه می‌کند. احتمال دارد که در دوره قرنطینه اوضاع  برای زنان بدتر شود. آمار و تحلیل‌ها به مسایل زنان در خانه‌ها و بیشتر در مناطق فقیرنشین تاکید دارد. این پدیده می‌تواند بر همه کشورها تأثیر بگذارد. در فرانسه از زمان آغاز قرنطینه در ۱۷مارچ روند خشونت خانگی صعودی مشاهده شده است. آمارها طبق اطلاعات پولیس ۳۲درصد در هفته اول و ۳۶درصد در شهر پاریس افزایش یافته بودند. به همین جهت، برای مقابله با این افزایش این روند، وزیر کشور از ایجاد سیستم هشدار در داروخانه‌ها خبر داده بود.

به گزارش بی بی سی ، در انگلستان ، دفترچه راهنمای ملی  برای گزارش خشونت خانگی، از زمان شروع قرنطینه انتشار یافته و میزان خشونت ۲۵درصد افزایش داشته است. در اسپانیا، وزارت برابری جنسیتی نیز نسبت به افزایش خشونت خانگی هشدار داده، براساس گفته‌های ال پاوس ، تعداد زنان قربانی خشونت خانگی بین ۱۴ تا ۲۹مارچ در مقایسه با مدت مشابه ماه فبروری ۱۶درصد افزایش یافته است.

در ترکیه نیز وضعیت برای زنان حساس شده، بسیاری از فعالان در ترکیه خواستار حمایت بهتر از زنان به‌دلیل افزایش قتل‌های هدفمند از زمان توصیه دولت برای قرنطینه در ۱۱ مارچ هستند.

در ایالات متحده بر اساس اطلاعاتی از فرانس اینتر، از بیست و دو سازمان اجرای قانون با کانال تلویزیونی NBC News ، هجده‌نفر از افزایش خشونت درماه مارچ خبر دادند. به‌عنوان مثال ، پلیس شهر هوستون، ایالات تگزاس می‌گوید: آن‌ها ۳۰۰ تماس بیشتر از ماه فبروری برای موارد خشونت خانگی دریافت کرده‌اند که نسبت به ماه فبروری حدود ۲۰درصد افزایش یافته است.

بسیاری از فعالان حقوق زن، نگران وضعیت زنان و خانواده‌ها پس از اتمام قرنطینه هستند. خشونت خانگی تاثیرات بسیارعمیقی بر روان کودکان دارد و نسل آینده را دچار اختلالات روانی می‌کند. به همین سبب بسیاری از انجمن‌های زنان و کسانی که برای سلامت زنان و خانواده کار می‌کنند، سعی دارند که دولت را وادار به اقدام برای جلوگیری از خشونت خانگی کنند.

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا