خبر

به‌دلیل کرونا ۷۰۰هزار نفر بیکار شده و میزان فقر به ۶۸درصد خواهد رسید

مسوولان وزارت اقتصاد می‌گویند: با شیوع ویروس کرونا در افغانستان، ۷۰۰هزار نفر کارهای روزمره‌شان را ازدست داده‌اند و در عین حال، با افزایش قیمت‌ها، میزان فقر از ۵۴درصد به ۶۸درصد بلند خواهد رفت.

راه مدنیت: یونس سالک؛ سخنگوی وزارت اقتصاد به روزنامه راه مدنیت می‌گوید: با شیوع ویروس کرونا، این وزارت تحلیلی را با محوریت اقتصاد خورد و بزرگ انجام داد. در اقتصاد خورد که به مصارف خانواده‌ها برمی‌گردد، مصارف صحی آن‌ها به شدت بلند رفته و برعکس، در سایر مواردی چون درآمدزایی، کاهش یافته است.

سخنگوی وزارت اقتصاد با اشاره به آسیب‌پذیری شرکت‌ها در کشور افزود که بیش از شش‌هزار نهادهای تولیدی و خدماتی و بیش از پنج‌هزار نهاد صنعتی آسیب دیده‌اند. به این معنا، کار این نهادها به شدت کم‌تر گردیده و از تولید و واردات کالاها باز مانده‌اند.

مهم‌ترین نگرانی در خصوص آسیب‌پذیری اقتصاد کلان در کشور است که شیوع ویروس کرونا، پایه‌های اقتصاد کلان را متزلزل کرده و سبب بلند رفتن میزان فقر در کشور شده است.

به گفتۀ سخنگوی وزارت اقتصاد، کوید۱۹ دو سناریو را در این حوزه شکل داده: سناریوی نخست این است که در مرحله اول، قیمت کالاها در بازارهای کشور افزایش یافته و این امر درحال حاضر باعث شده که فقر از ۵۴درصد به ۶۱ درصد افزایش یابد و در مرحله دوم، در صورتی‌که قیمت کالاها بیشتر از این افزایش یابد، فقر به ۶۸درصد بلند خواهد رفت.

سناریوی دوم، بیکار شدن افراد و بلند رفتن آمار بیکاری در کشور است. سخنگوی وزارت اقتصاد آمار می‌دهد که با شیوع ویروس کرونا، ۷۰۰هزار نفر از کارهای روزمرۀ‌شان بیکار شده‌اند؛ این‌ها کسانی بودند که در تصدی‌ها، نهادهای خدماتی و صنعتی مصروف کار بودند که با این وجود، تاکنون آمار بیکاری در کشور ۴۰درصد افزایش یافته است.

وزارت اقتصاد دو پیشنهاد اساسی را به جانب دولت مطرح می‌کند: پیشنهاد نخست این‌که باید در بازارها مداخله کند تا از بلند رفتن قیمت کالاها در کشور جلوگیری کند و دوم، بسته‌های کمکی به‌شمول پول نقد برای خانواده‌های بی‌بضاعت و فقرا توزیع کند تا تأثیرات منفی اقتصادی ناشی از ویروس کرونا کاهش یابد.

با این همه، ادارۀ بازرسی ویژۀ امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگر) هفتۀ گذشته هشدار داده بود که با توجه به سیستم ضعیف صحی در افغانستان، ممکن است این کشور با فاجعه صحی روبرو شود.

در گزارش این نهاد آمده بود که بیماری کوید۱۹، سبب پیچیدگی در تلاش‌ها برای تأمین صلح، بسته‌شدن مرزها، مختل‌شدن کار انتقال کالاهای تجارتی و کمک‌های بشردوستانه به افغانستان شده است.

بر بنیاد این گزارش، زیان‌های منحصر به فرد در افغانستان، سوء‌تغذیه گسترده، مرزهای مسدود، بی‌جاشدگان داخلی، مرز مشترک با ایران و خشونت‌های دوام‌دار در افغانستان، ممکن است این کشور را در ماه‌های آینده با فاجعه انسانی روبرو کند.

سید مهدی حسینی

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا