تحلیل

کابینۀ جدید؛ «شایسته‌سالاری» یا «توزیع سیاسی»!

نویسنده: عنایت عنایت

پس از پایان‌یافتن اختلافات سیاسی میان دکتور اشرف غنی و داکتر عبدالله، انتظار می‎رود که کابینۀ جدید (حکومت توافقی) معرفی شود. معرفی کابینه ازآن‌جا مهم است که حکومت باید به وظایف خود رسیدگی نماید. مهم‎ترین وظایف حکومت، تسریع تلاش‌های صلح، تطبیق قانون و ارایه خدمات به مردم است. توقع می‎رود، این روند با معرفی چهره‌های جدید و اخذ مسوولیت‌ها، سرعت بیشتری یابد.

هرچند برای برخی از ادارات و وزارت‎خانه‌های کلیدی، افرادی از سوی آقای غنی معرفی شده‎اند، شریک ۵۰% او آقای عبدالله، تا هنوز تنها والی ولایت دایکندی را معرفی کرده است. گفته‌هایی وجود دارد که داکتر عبدالله نیز کسانی را برای عضویت در کابینه و سایر سطوح دیگر سیاسی و اداری معرفی خواهند کرد. سوال اساسی این‎است که کابینۀ (حکومت توافقی) چه شکل و شمایلی خواهد داشت؟ آیا کابینۀ آینده مردمی خواهد بود یا حزبی، سیاسی خواهد بود یا تخصصی؟ پدرسالار خواهد بود یا جوان‎سالار؟ و یا همان چهره‌های خسته‌کن که هر روز تکرار می‌شوند؟

در مورد کابینۀ حکومت توافقی خیلی‌ها باورشان این‎است که باید تلفیقی از شاخص‎های یادشده رعایت شود. کابینه‌ هم سیاسی باشد و هم حزبی، هم پدرسالار باشد و هم جوان‎سالار و با درنظرداشت تخصص و تعهد گزینش صورت گیرد تا بتواند از مجلس رای اعتماد بگیرد.

هرچند در اصول توافق صورت گرفته است تا ۵۰% کابینه از متحدان داکتر عبدالله عبدالله باشد، اما عملکردهای اخیر رییس‌جمهور غنی تاکنون نشان داده که او نقش چندانی به آقای عبدالله در معرفی کابینه نخواهد داد.

او بارها گفته است: «آقای عبدالله در امور صلح وقت خود را هزینه کند و بگذارد کار دولت‎داری را به من.» نقش همکاران بین‎المللی، به‌ویژه امریکا، در معرفی اعضای کابینۀ جدید نیز خیلی مهم است و آقایان بدون مشوره با آنان ممکن است خیلی‌ها را معرفی نکنند.

فهرست‌های بلند‌بالایی از نام‌ها در صفحات اجتماعی نشر شده که گویا از طرف دوتیم رقیب انتخاباتی معرفی می‌شوند، اما افراد نزدیک به هردو داکتر گفته‌اند که این لیست‌ها صحت ندارند. منابع گفته‌اند که رای‎زنی‎ها برای معرفی افراد جهت عضویت در کابینه، سفارت‎خانه‌ها و ولایت‌ها ادامه دارد.

برای رسیدن به کرسی وزارت، ولایت و سفارت تاکنون صدها نفر در دور و پیش هردو داکتر خیمه زده و حق می‎خواهند. از رهبران سیاسی گرفته تا فعالان دورۀ کارزارهای انتخاباتی به‎خود حق می‎دهند تا از سوی رییس‌جمهور و متحد او به عنوان وزیر، والی و سفیر معرفی شوند.

رسیدن به یک کرسی مهم در افغانستان متأسفانه یک مسوولیت شمرده نمی‎شود، بل رسیدن به آن حقی‎ست که از حکومت، در بدل آن‎چه در دور انتخابات برای رسیدن یک فرد به کاخ ریاست جمهوری از خود مایه گذاشته‌اند، گرفته می‌شود.

با این رویکرد آیا باید انتظار داشته باشیم روند خدمت‌رسانی شفاف و درستی توسط این‎گونه افراد صورت بگیرد؟ آیا این‎ افراد در قدم نخست به جیب خود و اطرافیان نزدیک خود فکر نمی‎کنند؟ طوری‎که در حکومت وحدت ملی خیلی‎ها وقتی به موقف رسیدند، همین کار را کردند.

روی‎هم‎رفته مردم عام تشنۀ ارایه خدماتند؛ زیرا وضعیت معیشتی مردم سال‎هاست که خوب نیست. فقر و بیکاری و نبود امنیت، بیداد می‎کند. بیشتر مردم بابت فقر و نبود امنیت بی‎چاره‌اند، تنها عده کمی هستند که از همه‌چیزبرخوردارند.

با وصف این‎همه نابسامانی‎ و ناملایمات، توده انتظار دارد تا حکومت هرچه زودتر  سروسامان یابد و برای آنانی‎که کمترین توقعی خدمت‎رسانی را دارند، مایه امید و ممد حیات شود.

عمده‌ترین خواست مردم از حکومت جدید، در کنار تأمین امنیت، ایجاد شغل و برگشتاندن یک لقمه نان، به دسترخوان‌شان است. مردم در افغانستان زندگی مرفه نمی‎خواهند، چون می‎دانند که در چنین شرایطی توقعات بلند و بالا نمی‎تواند کارساز باشد؛ زیرا منابع و شرایط عادلانه تقسیم نمی‎شود، طوری‎که طی ۲۰سال گذشته این کار صورت نگرفت.

توقعات مردم بالا نیست. همین که یک کار کوچک داشته باشند، مجبور به ترک دیار خود نباشند و جان‌شان در خطر انفجار و ترورهای هدفمند نباشد، راضی‌اند. مردم این ‎را می‎دانند که حکومت به‌جای این‎که خادم مردم باشد، خود را بادار فکر می‎کند. من این رویکرد را بارها در برخورد با افراد حکومتی دیده‌ام. با این وضعیت بازهم از هرج‌و‌مرج و نداشتن حکومت مرکزی، خوش نیستند و داشتن یک حکومت ضعیف وآغشته به فساد را بهتر از اغتشاش و نبود قانون می‎دانند.

ممکن است طی هفتۀ پیش رو کسانی به‌عنوان نامزد وزیر معرفی شوند و کابینه را معرفی کنند اما آیا این کابینه از تمام مردم نمایند‎گی خواهد کرد؟ نقش زنان شایسته و خوشنام در آن لحاظ خواهد شد؟ به جوانان دارای تخصص جایگاه قایل خواهند شد؟ آیا باز هم چهره‌های فاسد و دوسیه‌دار خواهند آمد؟ تا هنوز روشن نیست، اما بادرنظرداشت شرایط، توقع مردم این است که این کار زودتر انجام شود.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا