اسلایدشوترجمه

کنوانسیون O.P.G بررسی می‌کند؛ «کارهای ناتمام» ترمپ در سیاست خارجی

منبع: نیویورک تایمز/ مایکل کراولی*/ برگردان: شریفه عرفانی

 کنوانسیون ملی جمهوری‌خواهان این هفته از رییس‌جمهور ترمپ چهرۀ فرماندۀ کل قوایی را به تصویر کشید که در مقابل دشمنان ایستاده و خواستار متحدان بیش‌تری‌ست اما این لحن غرورآمیز برای پرده‌پوشی ناکامی او در جاه‌طلبی‌های بزرگ سیاست خارجی وی بود.

دیپلوماسی هسته‌یی مبهم رییس‌جمهور با کوریای شمالی ناکام ماند. ایران از مبارزات خود علیه سیاست «فشارحداکثری» دفاع می‌کند و حاضر به معامله نیست، «طرح صلح اسراییل و فلسطین کاخ سفید» در همان ابتدا به شکل عملی با شکست مواجه بود و دست‌یابی به معاملۀ تجاری با چین نسبت به هر زمان دیگری ناممکن‌تر به نظر می‌رسد، سربازان امریکایی هنوز در افغانستان می‌جنگند، کشوری که هنوز دست‌یابی به توافق‌نامۀ صلحی همه‌جانبه در آن دور از ذهن است. در سوریه، نیروهای آمریکایی که رییس‌جمهور وعدۀ خروج‌شان را داده بود، این هفته با سربازان روسیه زد و خورد داشتند. در ونزویلا، نیکولاس مادورو، رییس‌جمهور سوسیالیست، رسماً به تلاش‌های دولت ترمپ برای برکناری او دهن‌کجی می‌کند.

بنابر اظهارت اریک اس ادلمن، معاون سابق وزیر دفاع دولت جورج دبلیو بوش، طبق ارزیابی استندردهای خود ترمپ، کارهای ناتمام زیادی وجود دارد. در بهترین حالت می‌توان گفت که کارها «نیمه‌تمام» مانده‌اند.

آقای ادلمن، منتقد صریح آقای ترمپ که به تازگی نامه‌یی سرگشاده را به همراه بیش از ۷۰ نفر دیگر از متخصصان امنیت ملی جمهوری‌خواه در محکومیت رییس‌جمهور امضا کرده، گفت: واقعیت به مراتب بدتر است. حتی در مواردی که آقای ادلمن استراتیژی دولت ترمپ را تایید کرد «مانند تاکید آن بر رقابت با چین و روسیه» گفت به نظر نمی‌رسد که آقای ترمپ با سیاست‌های رسمی هم‌آهنگ باشد. آقای ادلمن گفت: «او واقعا وضعیت نامعلومی دارد.»

دموکرات‌ها به موارد بسیاری در فهرست کارهای لیست شدۀ آقای ترمپ اشاره می‌کنند که هنوز انجام نشده‌. گروه اقدام امنیت ملی، تعدادی از مقامات پیشین سیاست خارجی دولت اوباما، این هفته یادداشتی را با عنوان «چهارسال معاملۀ ناموفق» منتشر کردند که از اقدامات آقای ترمپ در مورد چین، کوریای شمالی، ایران و افغانستان و سایر موارد انتقاد می‌کرد.

در یادداشت آمده‌است: «علی‌رغم تمام ادعاهای او مبنی بر صلاحیتش در معامله‌گری، ترمپ نشان داد که قابلیتش کمی بیش‌تر از یک تاجر روغن مار است. معاملات هوشمندانۀ وی عملی نشد، و در عمل می‌بینیم بیش‌تر به وعده‌های توخالی شباهت دارد و در حد نوشته‌یی روی کاغذ باقی مانده‌است.»

آقای ترمپ با کیم جونگ اون، رهبر کرۀشمالی سه دیدار بدون نتیجه‌ داشته است.

رییس‌جمهور و متحدانش می‌گویند که به یک‌سری از موفقیت‌ها، از جمله چند مورد که به وعده‌های او در سال ۲۰۱۶ مربوط می‌شود، به اندازۀ کافی اهمیت داده نشده است.

آقای ترمپ از توافق‌نامۀ هسته‌یی ۲۰۱۵ باراک اوباما با ایران خارج شد (یا به ادعای خودش آن را ابطال کرد) و پس از وعدۀ خروج از جهنم کشورهای اسلامی، برعملیاتی نظامی نظارت کرد که منجر به شکست تقریباً کامل داعش در میدان نبرد شد؛ اهمیتی ندارد که این عملیات تحت برنامۀ اوباما برنامه‌ریزی و آغاز شده باشد. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه در سخنرانی سه‌شنبه شب خود در کنوانسیون، آن اقدامات و کشتن ابوبکر البغدادی «رهبر شرور» این گروه در سال ۲۰۱۹ را ذکر کرد.

آقای پمپئو اقدام آقای ترمپ مبنی بر انتقال سفارت امریکا از تل‌آویو به بیت‌المقدس در سال ۲۰۱۸ را برجسته کرد. همچنین کمپاین فشار رییس‌جمهور علیه ایران و حملۀ موشکی که باعث کشته شدن سرلشکر قاسم سلیمانی، فرمانده مشهور ارتش ایران در ۳ جنوری شد، را ستود.

دیگر سخنرانان کنوانسیون تاکید کردند که آقای ترمپ، که بارها وعده داده‌ که جنگ‌های بی‌پایان را خاتمه می‌دهد، از دخیل کردن کشور در درگیری‌های نظامی جدید اجتناب کرده است؛ که وی را پس از جیمی کارتر به اولین رییس‌جمهور امریکا مبدل کرد که نیروی نظامی این کشور را به صحنۀ تیاتری جدید اعزام نکرده‌ است. ریچارد گرنل، سفیر سابق وی در آلمان و سرپرست مدیر اطلاعات ملی، چهارشنبه شب گفت: «در مدت چهار سال، دونالد ترمپ هیچ جنگ جدیدی را آغاز نکرد.»

اما رییس‌جمهور به‌تازگی مدعی شده‌ که برای جامۀعمل پوشاندن به بزرگ‌ترین جاه‌طلبی‌هایش به یک دورۀ دیگراحتیاج دارد. او می‌گوید بسیاری از دشمنان امریکا منتظر شکست او در ماه نومبر هستند. آقای ترمپ استدلال می‌کند که باختن دموکرات‌ها، آن‌ها را مجبور به تسیلم خواهد کرد.

آقای ترمپ در یک کنفرانس خبری این ماه از محل اقامت خود در بدمینستر نیویورک گفت: «اگر پیروز شدیم، خیلی سریع با ایران به توافق خواهیم رسید، خیلی سریع با کوریای شمالی به توافق خواهیم رسید.»

رییس‌جمهور همچنین اظهار داشت که چین به شکست او امید دارد و ترجیح می‌دهد کار را با جوزف آر. بایدن جونیور، نامزد حزب دموکرات، آغاز کند. آقای ترمپ می‌گوید اگر پیروز شود، می‌تواند پس از ماه نومبر توافق تجاری بهتری نیز با بیجینگ انجام دهد.

ریچارد گلدبرگ، معاون سابق شورای امنیت ملی در کاخ سفید ترمپ در امور ایران، گفت رییس‌جمهور به خوبی از عهدۀ سیاست خارجی برآمده‌است و افزود بی‌نتیجه ماندن سیاست خارجی در دور نخست مساله‌یی طبیعی است.

او گفت: «این اهداف فقط خیلی بیش‌تر از آنی بود که بتوان در چهال سال آن‌ها را به نتیجه رساند. به طور معمول، یک رییس‌جمهور سیاست‌ها و استراتژی‌هایی را آغاز می‌کند که در دو دوره به نتیجه می‌رسند.»

اما آقای ترمپ، استاد رویدادهای رسانه‌یی، به‌حتم ترجیح می‌دهد که بر توافقات انجام شدۀ ملموس و به نتیجه رسیدن حتمی آن‌ها در گوشه و کنار تکیه کند. جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی آقای ترمپ، در گزارش اخیر خود درمورد کار در کاخ سفید نوشت رییس‌جمهور دراواسط سال ۲۰۱۹ مصمم بود اعلام کند که تمام نیروهای امریکایی قبل از انتخابات از افغانستان خارج می‌شوند. آقای بولتون گفت رییس‌جمهور از گروهی که شامل مقامات ارشد امنیت ملی نیز بود پرسید: «از نظر سیاسی چگونه به نظر می‌رسد؟»

آقای ترمپ خزان سال گذشته با طالبان به توافق رسید که خاتمۀ درگیری‌های بین گروه شورشی و نیروهای امریکایی و عقب‌نشینی نیروهای امریکا باهم انجام خواهد شد؛ این تعداد ممکن است به زودی از ۱۴۰۰ نفر(در آغاز دورۀ تصدی وی) به حدود ۴۰۰۰ نفر برسد. اما این اقدامی موقت برای دستیابی به توافق صلح بزرگ‌تر بین طالبان و دولت افغانستان بود که افزایش خشونت هدف‌مند طالبان باعث تزلزل در پیش‌برد این هدف و ایجاد تردید در مورد حسن نیت طالبان شده‌است. سرانجام قرار است این گفتگوها در این هفته آغاز شود؛ اما در حال حاضر، رای‌دهندگان باید به همین بسنده کنند که سناتور رند پاول، جمهوری‌خواه کنتاکی، اطمینان دهد که آقای ترمپ در آینده‌یی نزدیک «قصد دارد جنگ افغانستان را پایان دهد.»

رییس‌جمهور به همین ترتیب در تلاش‌های خود برای خروج نیروهای امریکایی از سوریه ناکام مانده‌است، با اینکه وی بارها متعهد به عقب‌نشینی کامل شده است، اما به خاطر فرماندهان نظامی‌اش که به دوام حضور چندصد نیرو برای به دام انداختن بقایای دولت اسلامی و مقابله با نفوذ ایران اصرار دارند، هنوز این امر محقق نشده‌است. در این هفته هیچ اشاره‌یی به هزاران سرباز امریکایی  نشده که در واکنش به افزایش تنش‌ها با ایران، طی سال گذشته به عربستان سعودی اعزام شدند.

در موارد دیگر، آقای ترمپ به اهداف خود نزدیک نشده‌است. درگیری‌های فزاینده با چین بر سر بیماری همه‌گیر کرونا و سرکوب امنیتی بیجینگ علیه هنگ‌کنگ، چشم‌انداز آنچه را که آقای ترمپ «معامله‌یی فوق‌العاده بزرگ» می‌خواند به شدت مبهم کرده است.

 از اولین اقدامات او هنگام به دست گرفتن ریاست جمهوری، خروج از مشارکت حمل و نقل اقیانوس آرام آقای اوباما بود که به تلاش‌های بین‌المللی برای ایجاد توافق‌نامۀ گستردۀ تجاری میان امریکای شمالی، امریکای جنوبی، استرالیا، جاپان و سایر متحدان آسیایی به منظور منزوی کردن چین و مقابله با قدرت اقتصادی وی در منطقه بود.

سه ملاقات با کیم جونگ اون، رهبر کوریای شمالی، به هیچ پیش‌رفت محسوسی در جهت خلع سلاح هسته‌یی آن کشور منجر نشد. سه‌شنبه شب، آقای پمپئو گفت که آقای ترمپ تنش‌ها با پیونگ یانگ را آرام کرده‌است. آقای پمپئو به این خبر خوب اشاره کرد که کوریای شمالی آزمایش موشکی هسته‌یی دوربرد خود را فعلاً متوقف کرده، اما از این واقعیت غافل است که این کشور همچنان به تولید مواد هسته‌یی ادامه می‌دهد؛ که اکنون احتمالاً برای تولید ۲۰ سلاح اتمی کافی است.

آقای گلدبرگ گفت: مجازات تحریم آقای ترمپ علیه ایران «یک موفقیت بزرگ» بوده و مانع حصول پولی می‌شود که تهران برای مداخله در کشورهای همسایه از آن استفاده می‌کند. فسخ توافق هسته‌یی سال ۲۰۱۵ از سوی رییس‌جمهور، اقدامی بسیار تحسین برانگیز در راستای موفقیت کمپین‌اش علیه ایران، قبل از متوقف شدن آن به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا شمره می‌شد.

با این حال، از دست‌یابی آقای ترمپ به هدف نهایی استراتژیک یعنی وادار کردن تهران به مذاکره دربارۀ توافق هسته‌یی جدید نشانه‌یی دیده نمی‌شود. ایران ایدۀ گفتگو با آقای ترمپ را به سخره می‌گیرد و برخی از فعالیت‌های برنامۀ هسته‌یی خود را از سرگرفته است. متحدان ایالات متحده نیز درخواست‌های رییس‌جمهور مبنی بر تحریم‌های بین‌المللی را نادیده گرفته‌اند.

آقای گلدبرگ نیز یقین آقای ترمپ از اینکه در صورت انتخاب مجدد، یک رهبر محتاج به پول نقد به سرعت با او معامله می‌کند، را تایید می‌کند. اما این احتمال وجود دارد که ایران برنامۀ هسته‌یی خود را تسریع بخشیده و منجر به بروز بحران شود.

هنگام صحبت از خاورمیانه‌یی گسترده‌تر، آقای پمپئو روز سه‌شنبه از عادی‌سازی روابط اسراییل و امارات متحده عربی که توسط کاخ سفید انجام شد، سخن به میان آورد؛ موفقیتی که حتی به اعتقاد منتقدان وی نیز شایستۀ تحسین است. اما این دست‌آورد در برابر هدف بزرگ‌تر آقای ترمپ یعنی توافق صلح بین اسراییل و فلسطینی‌ها چندان چشم‌گیر نیست. به نظر می‌رسد پس از یک طرح مفصل ۱۸۱ صفحه‌یی و سه سال تلاش جارد کوشنر، دامادش، موفقیت به‌‍دست آمده ناچیز است.

کوری شایک، مدیر مطالعات سیاست‌های دفاعی و خارجی در انستیتوت کارآفرینی امریکایی گفت: «سیاست‌های رییس‌جمهور منجر به دوری متحدان امریکا می‌شود، اما نتیجه نمی‌دهد.»

سخنرانان کنوانسیون در این هفته به موضوع فشار آقای ترمپ به متحدان برای تامین هزینۀ بیش‌تر برای دفاع جامع ناتو نیز اشاره کردند، موضوعی که متحدان را آزرده ساخته است. اما بسیاری می‌گویند که اتحاد به خاطر شک و تردیدهای رییس‌جمهور در مورد اهمیت آن و ادامۀ سخنان وی در مورد آقای پوتین در کلیت خود تضعیف شده‌است. (برقراری دوباره روابط دوستانه با مسکو یکی‌دیگر از اهداف تحقق‌نیافتۀ آقای ترمپ است، هدفی که افرادی در واشنگتن چندان از آن حمایت نکردند.)

خودداری از کمک‌های نظامی آقای ترمپ به اوکراین که قصد دفاع در برابر روسیه را داشت، یکی از سیاست‌های خارجی وی بود که منجر به استیضاحش شد و دلیل آن تحت فشار قرار دادن کیِف برای متهم کردن آقای بایدن بود.

آقای ترمپ قبول ندارد که اقداماتش بی‌نتیجه مانده‌ و در عین حال، قصد دارد بگوید در دور دوم، اهدافش به بهترین وجه تحقق می‌یابد. این درست همان چیزی است که موجب نگرانی آقای ادلمن شده و خاطرنشان می‌کند که رییس‌جمهور به تدریج مقامات عالی امنیت ملی را که تمایل و قدرت لازم برای تذکر دادن به او در خصوص مواردی از جمله خطرات مذاکره با کرۀشمالی داشتند، برکنار کرد.

آقای ادلمن گفت: «در دور اول، افرادی بودند که می‌توانستند به او درمورد عدم پذیرش معاملات بسیاربسیاربد هشدار دهند. اکنون می‌شود گفت هیچ‌کس در دولت نیست که بتواند به او بگوید «نه، آقا.»

مطلب اصلی را در اینجا بخوانید:

https://www.nytimes.com/2020/08/27/us/politics/trump-foreign-policy.html

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا