خبر

طاهر زهیر: جنگ کنونی ماهیت فرهنگی دارد

طاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ در مراسم صدمین سا‌لگرد «روزنامۀ اتفاق اسلام» گفت: جنگ جاری در افغانستان، قبل از آنکه سیاسی باشد، ماهیت فرهنگی دارد.

راه مدنیت: وزارت اطلاعات و فرهنگ، امروز شنبه (۱۵ سنبله) مراسم رونمایی مجموعه مقالات باعنوان «ما و نوگرایی» به منظور بازخوانی اندیشه‌های شاه امان‌الله و صدمین سال‌روز «روزنامه اتفاق اسلام» را در کابل برگزار کرد.

همچنین این وزارت با همکاری ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت هرات، نمایشگاه بزرگ سه روزۀ مطبوعات را نیز در باغ بابر شهر کابل راه‌اندازی کرده است.

در این مراسم سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ تاکید کرد: «تجربه بشری نشان می‌دهد که تحول فرهنگی، مقدمۀ تحول در عرصۀ سیاسی و اقتصادی است، درواقع راهی برای ورود به بخش‌های وسیع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است، تا فرهنگ دگرگون نشود، تغییر به وجود نمی‌آید.»

در همین حال احمدضیا رفعت، استاد دانشگاه کابل با اشاره به وضعیت فرهنگی در دوره شاه امان‌الله خان گفت تاهنوز به یک نکته ظریف دقت نشده و آن این است که واکنش روحانیان در برابر برنامه‌های تجددخواهی امان‌الله سیاسی بود یا مذهبی.

به گفتۀ احمد ضیا رفعت، حرکت‌های سیاسی شاه‌ امان‌الله و اقدامات تحریک‌آمیز او بر ضد انگلیسی‌ها، به ضرر خودش تمام شد و باعث شد تا انگلیسی‌ها از ابزارهای دینی برای تضعیف امان‌الله خان استفاده کنند؛ آن‌ها روحانیان را علیه امان‌الله تحریک کردند تا دست به شورش بزنند.

این استاد دانشگاه به‌وضوح بیان کرد که روحانیان دورۀ شاه امان‌الله، در واقع مخل در روند نوآوری بودند.

آقای رفعت با اشاره به وضعیت روزنامه‌نگاری در افغانستان خاطرنشان کرد که هم‌اکنون وضعیت روزنامه‌های دولتی غیرحرفه‌یی است و این مسوولیت وزارت اطلاعات و فرهنگ است تا این روزنامه‌ها را تغییر داده و تقویت کند.

از سویی هم، عزیزالله آرال، پژوهشگر فرهنگی در این مراسم گفت که پنجاه سال پیش مشتری روزنامه «اتفاق اسلام» بوده؛ اما هم اکنون محتوای روزنامه‌های دولتی و خصوصی، در سطح مطالب آن زمان هم نیست.

او با انتقاد از وضعیت فرهنگی جاری تصریح کرد در حال حاضر، ما حسرت صد سال گذشته و کارهایی که باید برای فرهنگ‌سازی و روشنگری انجام می‌شد و نشد را می‌خوریم و اگر اکنون خودمان هم کاری انجام ندهیم؛ این حسرت و پشیمانی را نسل‌های بعدی نیز با خود خواهند داشت.

در پایان این مراسم، وزارت اطلاعات و فرهنگ با اعطای لوح «آزادی» از کارکرد روزنامه‌های افغانستان ستایش کرده و سرپرست این وزارت، لوح آزادی را در راستای فعالیت‌های روشنگری به روزنامه‌های برگزیده تقدیم کرد.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا